Indulhat az utazás külföldre – akár repülővel is

 

A sikeres oltási kampány meghozta gyümölcsét, egyre többen utaznak külföldre, akár repülőgéppel is. A magyar oltási igazolvány előbb lépett életbe, mint az EU-s, de lassan az utóbbival is számolhatunk. A Budapest Airport biztonságosan és megújulva várja az utasokat.

A koronavírus elleni védőoltásnak, illetve a magyar kormány sikeres oltási kampányának köszönhetően sokan döntenek úgy, hogy külföldre mennek nyaralni, mégpedig repülővel. A Budapest Airport biztonságos környezettel, a korábbinál is magasabb egészségvédelmi színvonallal és újabb járatokkal várja az utasokat. Erről Valentínyi Katalin, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

Egyre többen indulnak külföldre, júliusban fokozatosan életbe lép az EU-s digitális védettségi igazolvány. A hírek szerint a nyaralni vágyóknak nem kell tartaniuk a koronavírus-járvány miatt felmerülő pénzügyi károkért sem, ugyanis az utasbiztosítók a karantén költségének megtérítéséről beszéltek a héten. A Budapest Airport is felkészült a nyári időszakra.

A felkészülés során egyrészt egészségvédelmi intézkedések kellett behozni a biztonságos környezethez. Ezek több mint egy éve életben vannak, és folyamatosan be is tartjuk őket. Folyamatosan fel kell készülnünk arra is, hogy az esetleges új előírásokat be tudjuk vezetni” – mondta Valentínyi Katalin.

A reptéri tartózkodás is módosult, másképp zajlik az okmányellenőrzés, hiszen figyelni kell a távolságtartásra.

A biztonsági ellenőrzés esetében nincs változás, bár jelenleg még hatalmas sorok sem alakulnak ki. Fontos tudnivaló azonban, hogy bevezettek digitális lehetőségeket az érintkezésmentesség érdekében, például visszatér az online check-in, valamint az utasok kontakt nélkül is fel tudják adni a csomagjaikat.

Bár Nagy-Britannia felé kicsit problémásabb az utazás, mert a szigetországban minden uniós országot sárga besorolásba tettek,

a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által kötött kétoldali megállapodásoknak köszönhetően megemelkedett a forgalom, főként a tengerparti úti célok felé, mint Görögország vagy Törökország.

„Görögországba már 11 városba, illetve szigetre lehet repülni Budapestről, ami rekordnak számít” – tette hozzá Valentínyi Katalin. Természetesen brit gépek is érkeznek, csak az utasokra karanténba kell vonulniuk vagy negatív PCR-tesztre van szükségük.

Míg tíz nappal ezelőtt két-háromezer napi utasról számolhattak be, most már ez a szám hat-nyolcezerre emelkedett. A repülőtér megújulva várja az utasokat.

Két év alatt több mint 167 millió eurós, azaz 60 milliárd forintos fejlesztések mentek végbe a repülőtéren, ezeknek az egyik fele tavaly, a másik 2019-ben valósult meg. Három új épülettel bővült a Budapest Airport, ahol nem csupán az utasokat várják új terekkel, egy új csomagosztályozó is rendelkezésre áll.

Sanghajjal pedig testvér-megállapodást kötöttek, melynek értelmében arra törekednek majd, hogy minél hamarabb újraindítsák a közvetlen járatokat. A Távol-Kelet egyik legfontosabb gazdasági központjába 2019-ben is indult már közvetlen járat, aminek nagy sikere volt. Az új cél Ningbo, amely az ipari nagyvárostól délre található, és ahova egyelőre kargók közlekednek. A tervek szerint Sanghajba kargó- és utasforgalom is indulni fog.

A címlapfotó illusztráció.