A Fudan egyetem ellen tartottak tüntetést a fővárosban

 

A kínai Fudan egyetem budapesti campusának megépítése ellen szerveztek demonstrációt a fővárosban – hangzott el az M1 Híradójában.

A tüntetők az Andrássy úton gyülekeztek, a tömegben több baloldali párt vezetője is feltűnt. A demonstrálók a Kossuth térre mentek, ahol a Parlament előtti felállított színpadon hangzottak el a beszédek, felszólalt mások mellett a fejlesztésekre kijelölt területnek otthont adó kilencedik kerület polgármestere és a főpolgármester is.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a demonstráción úgy fogalmazott: szerinte a kormány a Fudan egyetem javára beáldozza a Diákváros terveit. Karácsony Gergely pedig arról beszélt: Budapest nem kér a beruházásból.

„Itt, ezen a téren tüntettünk a CEU száműzése ellen, itt tüntettünk Budapesten az SZFE tönkretétele ellen, sajnos már egy kicsit lankadó odaadással, de tüntettünk az egyetemek kiszervezése ellen is. Ami miatt most itt vagyunk, amit akarunk, az a Diákváros és amit nem akarunk, az az ötszázmilliárd forintból, a magyar adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetem, ez ilyen egyszerű” – mondta Karácsony Gergely, főpolgármester.

A baloldal politikai hisztériakeltésre használja a kínai Fudan egyetem ügyét – erről beszélt az Innovációs és Technológiai minisztérium államtitkára. Schanda Tamás hangsúlyozta:

a kormány célja, hogy a világ egyik legnagyobb egyetemének budapesti kampusza ne a Diákváros helyett, hanem azzal együtt épülhessen meg.

A beruházás pedig élhetőbbé és vonzóbbá tegyen egy elhanyagolt és lepusztult területet. Úgy fogalmazott: a tüntetés szervezői ezt nem szeretnék, helyette sajtóhírek és alaptalan pletykák ellen tiltakoznak. Hozzátette: az álhírekkel ellentétben sem a finanszírozásról, sem a megvalósítás részleteiről nem született még döntés.