Gulyás: A debreceni oltóanyaggyár magyar vakcinát fog gyártani

 

A magyar vakcinagyár bérgyártást is vállal nyugati és keleti vakcináknak, a fő profil azonban mindenképpen a magyar vakcina gyártása lesz – jelentette ki Gulyás Gergely.

 

Itt nézheti vissza a kormányinfót:

Már 70 százalékos is lehet a társadalmi védettség

Bár vannak csekély különbségek a koronavírus elleni oltóanyagok között, minden vakcina biztonságos, ezért a kormány arra kér mindenkit, regisztráljon, és oltassa be magát! – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte, hogy eddig mintegy 3,7 millióan kapták meg a második oltást, közülük több mint 8100-an betegedtek meg, 524-en pedig meghaltak a koronavírus következtében.

Oltásfajtánkénti halálozási statisztika

Ha az egész társadalom be lett volna oltva, akkor 900-an haltak volna meg a járványban. Mindkét oltást megkapva az alábbiak szerint alakult a halálozás: a Pfizer vakcina kapcsán kiemelte: másfél millióan kapták meg, ezután 3657-en betegedtek meg, és 368-an hunytak el. A Moderna vakcina mindkét dózisát 209 ezer ember kapta meg. Közülük 204-en betegedtek meg, és 25 fő hunyt el. Az AstraZeneca mindkét oltását 181 ezer ember vette fel, akik közül 816-an betegedtek meg, és 12 személy hunyt el. A Szputnyik V oltóanyagot 809 ezren kapták meg, közülük pedig 697-en betegedtek meg, és 13-an haltak meg. A Sinopharmot 848 ezer fő vette fel, 2800-an betegedtek meg, és 206-an haltak meg.

Hangsúlyozta: miután a magyar lakosság 54 százalékát sikerült beoltani, az ország a társadalmi immunitás közelében van; azokat is figyelembe kell venni, akik átestek a betegségen, így 60, de akár 65–70 százalék körül is lehet a védettek aránya – mutatott rá.

Gulyás Gergely azt is mondta: jelenleg minden oltóanyagból többlet van, így aki regisztrál, rövid időn belül múlva bármelyiket megkaphatja.

A miniszter közölte: úgy tűnik, a harmadik hullámot sikerült véglegesen letörni, nemsokára a tavaly nyáriakhoz hasonló adatok közelébe kerül az ország. Ennek oka, hogy Magyarország rendkívül jól áll az oltásokkal – tette hozzá.

Megjegyezte: akit beoltottak, az a ma elérhető legnagyobb biztonságot mondhatja magáénak.

A magyar védettségi igazolvánnyal váltható ki az uniós „green card”

A koronavírus elleni védettséget igazoló magyar védettségi igazolvány digitális verziója megfelel az Európai Unió hasonló dokumentuma szabályainak június 15-éig – közölte a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta: a magyar igazolvány digitális változata – az uniós szabályokkal összhangban – tartalmazni fogja az oltás típusát és a két oltás dátumát is. Megjegyezte, az uniós szabályozás július 1-jén lép hatályba.

A miniszter közölte: a magyar védettségi igazolvány biztosítja Európában a legnagyobb szabadságot, mivel azt 11 ország elfogadja, Románia pedig a beutazási korlátozások nélküli „zöld zónába” sorolta Magyarországot.

Gulyás Gergely azt mondta, biztosak abban, hogy az uniós országok a fertőzöttségi adatok alapján Magyarországot „a legcsekélyebb mértékben sem fogják kockázatosnak tartani”.

Felidézte, hogy az uniós szabályok szerint kötelező elismerni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyagokat, és a tagállamok dönthetnek más vakcinák elismeréséről is.

Hozzátette: azok az országok, amelyekkel Magyarország már megállapodást kötött, minden Magyarországon elismert oltóanyagot elfogadnak, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert Sinopharmot, valamint a Szputnyik V-t is.

Az orosz oltóanyag EMA általi engedélyezését legutóbb a bajor miniszterelnök, Markus Söder sürgette – közölte.

Rögzítette: Magyarország abból indul ki, hogy az utazási szabadság az EU-n belül szinte teljes lesz, hacsak az egyes országokban a fertőzöttségi helyzet és a magyarnál alacsonyabb oltottsági szint nem ad okot a határátlépések korlátozására július 1-jét követően is.

Bejelentette, megkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása is, ennek részleteiről az operatív törzs ad néhány napon belül tájékoztatást.

Közölte, a rendelkezésre álló oltóanyagok száma elegendő ahhoz, hogy Magyarország ne csupán a határain belül élő magyarokra gondoljon, hanem a kárpátaljaiakra is. Elmondta, a határ menti térségből a kárpátaljai az egyetlen magyar közösség, amelynek nem biztosított az oltóanyag-elérés.

A Magyar falu program gyorsan megvalósul

A gazdaság újraindítása kell ahhoz, hogy Magyarország mielőbb túl legyen a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeken – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Közölte: Magyarország a legeredményesebb, legjobb tagállamok között van az Európai Unióban azzal, hogy csak 4,9–5 százalékkal csökkent gazdasági összteljesítménye tavaly.
A kormány szeretné, ha az ország már az idén azt mondhatná, „utolértük saját magunkat” – fogalmazott, hozzátéve: a következő időszakban fontos bejelentéseket tesznek a gazdaság újraindításáról.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy ovábbi 3,8 milliárd forintot biztosítanak a Magyar falu programban megvalósuló mellékútfejlesztésre, valamint újabb 20 milliárdot fordítanak az eddig hatmilliárd forint keretösszegű önkormányzati járda- és útpályázatokra.

A járda- és útpályázatokról azt mondta, az érdeklődés olyan jelentős volt, hogy 22–23 milliárd forintnyi igény érkezett. Közölte, a kormány évről évre támogatja az önkormányzatok kötelező feladataihoz köthető fejlesztési beruházásokat, ebben különösen fontos a helyi infrastruktúra fejlesztése.

Idén, amikor a gazdaság újraindítása a cél, ezek a feladatok kiemelt támogatást igényelnek – mondta.

Gulyás Gergely közölte, a pályázat révén az önkormányzatok közvetlen támogatáshoz juthatnak. Ellenzéki, valamint kormánypárti önkormányzatok is szép számmal találhatók a támogatott önkormányzatok között – tette hozzá.

​Hetek óta tartott a magyar iszlamista felderítése

A minisztert más belpolitikai témákban is kérdezték. Azt, hogy a hatóságok elfogtak egy iszlamista magyar fiatalt, aki terrortámadást tervezett Magyarországon, Gulyás Gergely úgy kommentálta: mindenképpen jó jel, hogy a magyar hatóságok még a cselekmény előkészületi szakaszában fel tudtak lépni, és mindent megtettek annak érdekében, hogy mindannyiunk biztonsága sértetlen maradjon.

​Több uniós ország sem csatlakozott az uniós ügyészséghez, így Magyarország sem, mert sérti a tagállami szuverenitást – magyarázta Gulyás. Egy olyan szervezet jön létre, amelynek a vezetője koncepciós eljárásokat folytatott több magyar politikus ellen, ami semmilyen jogállami alappal sem bírt – tette hozzá.

Karácsony Gergely vesszőfutása az elmúlt három hétben, ahogy hazugságból hazugságba menekül egy kampány kezdetén nem a legjobb előjel, de ez nem a mi problémánk – mondta kérdésre válaszolva.

Mikor lesz végképp „viszlát” a maszknak?

​A kormány továbbra is a virológusokkal egyeztet. Így az intézkedések és a beltéri kötelező maszkviselés addig fennmarad, amíg a megelőzésben fontos szerepet játszanak. Bár javulnak a mutatók, de teljesen a vírus még nem szűnt meg, továbbra is jelen van Magyarországon – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy a debreceni vakcinagyár miért éppen Sinopharm oltást fog gyártani, miért nem magyar fejlesztésű mRNS-alapú oltást, Gulyás Gergely azt mondta: a gyár magyar oltóanyagot fog gyártani, de vállal majd bérgyártást is, akár nyugatit, akár keletit, amerikait vagy kínait, de a fő profil a magyar oltóanyag lesz.

Arról is beszélt, hogy több százezer adag vakcina áll rendelkezésre, erre később szükség lehet, mert nem zárható ki, hogy harmadik oltás is kell majd. Ugyanakkor Magyarország segít azoknak az országoknak, amelyek az átoltottsággal nem állnak olyan jól, mint mi – fűzte hozzá.

Megjegyezte: azért szüntették meg az időpontfoglalás lehetőségét az AstraZeneca vakcinára, mert a regisztrációnál nem volt rá igény, ugyanakkor a választék az oltóanyagokból szélesebb, mint bárhol a világon.

„Színtiszta” orvosi kérdésnek nevezte azt, hogy lehetővé teszik-e, hogy az érintettek az első AstraZeneca oltása után másodjára más nyugati vakcinát kapjanak. Hozzátette: az AstraZeneca az egyik legjobb, legbiztonságosabb, legnagyobb védettséget biztosító oltóanyag. Kitért rá: kétmillióan vannak, akiknek sem oltás, sem a betegségen átesés nem biztosít védettséget, őket arra biztatják, hogy oltassák be magukat.

Ez nem kötelező, szabadság és felelősség van, ezzel élhet mindenki – mondta. A miniszter egyelőre még nem tartja elképzelhetőnek, hogy magánszolgáltatóknál is elérhető legyen a koronavírus elleni vakcina.

Beszámolt arról is, hogy május 31-vel bezárt a kiskunhalasi mobil járványkórház, mert a betegellátási feladatok csökkenése nem teszi szükségessé a működését. Közölte, az egészségügyi rendszernek olyan tartaléka az intézmény, amely baj esetén bármikor bevethető.

A miniszter a raktárban lévő lélegeztetőgépekről azt mondta: az stratégiai tartalék, amelyről azt kívánják, hogy soha többé ne legyen rá szükség, de jobb, ha van.

Emlékeztetett: ebben a ciklusban az orvosi és ápolói fizetések is jelentősen emelkedtek, és mivel megfeszített erővel kellett helytállnia a járványban az egészségügynek, a kormány azt tervezi, hogy többletszabadságot ad az egészségügyi dolgozóknak.

Már 12 országgal vannak kétoldalú megállapodások egymás turistáinak kölcsönös beengedéséről, és remélik a jövőben ez csak bővülni fog. Tőlük elfogadjuk az angol nyelvű igazolásokat, de csak az eredetit, lefordíttatni nem kell azokat, ez a kormány határozott álláspontja – mondta Gulyás.

Több a szemét és a hajléktalan a fővárosban

A kormány megfontolja, hogy kapjanak-e ismét diplomát azok, akiknek nincs nyelvvizsgájuk – mondta kérdésre válaszolva.

Kettős beszédet folytat a főváros, hiszen a 41 tanácsadó 350 millió forintot visz haza, Jávor Benedek 110 milliót keres. Ezzel el kell számolni a budapestiek előtt – mutatott rá.

​A főváros helyzete egyre romlik: több a szemét, a hajléktalan. Így Karácsony gergely főpolgármesternek könnyebb a vidékiekhez szólni, mert ők ezt nem tapasztalják napi szinten.
Kitartó és áldozatos munkájuk miatt többletszabadságot kapnak az egészségügyben dolgozók.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: ez az utolsó online Kormányinfó, a következőn már jelen lehetnek az újságírók.

A címlapfotó illusztráció.