Kiválthatja az uniós zöldkártyát a magyar védettségi igazolvány

 

A magyar védettségi igazolvány kiválthatja majd az uniós zöldkártyát – erről is beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a hónap közepéig elkészül a magyar igazolvány digitális változata, ami már az oltás típusát és a két oltás időpontját is tartalmazza majd. Az uniós zöldkártya és a szabályozás július elsején lép életbe. A magyar védettségi igazolványt most 12 országban fogadják el – hangzott el az M1 Híradójában.

A gyulai magyar-román határátkelőhely forgalma kezd visszatérni a régi kerékvágásba. Május közepétől Románia zöld besorolást adott Magyarországnak, így korlátozás nélkül utazhatunk keleti szomszédunkhoz.


A röszkei autópálya határátkelőn is könnyebb az átjutás. Szerbiával az elsők között kötött kétoldalú megállapodást a magyar kormány, így karanténkötelezettség nélkül kelhetnek át a határon azok, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

 

De a magyarok egyik kedvenc nyári úti célja, Horvátország is elfogadja a magyar védettségi igazolványt, így a nyaralást tervezők is sokkal könnyebben juthatnak el az Adriára.

Szerbia, Horvátország és Románia mellett további másik kilenc országba utazhatunk karantén valamint PCR-teszt mentesen és a tervek szerint ez a lista további országnevekkel bővül a közeljövőben. De a magyar védettségi igazolvány hamarosan az uniós védettségi kártya (green card) szerepét is kiváltja majd. Erről már a miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta: az uniós program július 1-én indul és biztosak abban, hogy az uniós országok a fertőzöttségi adatok alapján Magyarországot a legcsekélyebb mértékben sem fogják kockázatosnak tartani.

A magyar védettségi igazolvány digitális verziója megfelel majd az uniós elvárásoknak, június 15-ig tartalmazni fogja, hogy kit milyen típusú vakcinával, és mikor oltottak be

– hangzott el a kormányinfón.

A tervek szerint az uniós zöld kártya azt bizonyítja majd, hogy tulajdonosa védőoltást kapott a koronavírus ellen, vagy tesztet végeztetett, amelynek eredménye negatív lett, vagy felgyógyult a betegségből.

A címlapfotó illusztráció.