Tovább döcög a Lánchíd felújítása, lezárják az alsó rakpartot

 

A Lánchíd-felújítás előkészítésének részeként függesztett állványzatot építenek, emiatt csütörtök, péntek és szombat éjszaka lezárják a Budai alsó rakpartot a Döbrentei tér és a Halász utca között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán.

A BKK közölte: folyamatosan és ütemezetten épül a Lánchíd függesztett állványzata, a pesti nyílásnál lévőt kedden üzembe helyezték, és már szerelik a budai hídnyílás függesztett állványzatát is.

Az állvány Budai alsó rakpartot érintő szakaszát június 3. és 5. között állítja össze a kivitelező A-Híd Zrt., így a Döbrentei tér (Erzsébet híd) és a Halász utca között csütörtök, péntek és szombat 22 órától hajnali 6 óráig lezárásra kell számítani. Erre azért van szükség, mert

az útpálya fölött biztonságosan állványt építeni csak úgy lehet, ha ott közben nem közlekedik senki

– írták.

Azért, hogy kivitelezési munkák ideje alatt csak a legszükségesebb mértékben kelljen korlátozni a forgalmat, az állványzat ezen a szakaszon nem érhet lejjebb a hídszerkezet alsó síkjánál. Az úgynevezett munkaszintet úgy kell kialakítani, hogy teljesen zárt legyen, és így a felújítás alatt semmi se eshessen az útra – ismertették.

A teljes alsó függesztett állványzat építése április közepén kezdődött, és a Lánchíd június 16-ai lezárására fejeződik be, a felülete 6550 négyzetméter lesz. A mintegy 105 tonnányi alumíniumszerkezetet, valamint a többi tartozékot is kézzel kellett a helyére vinni és beszerelni – olvasható a BKK közleményében.

Emlékeztettek, hogy

az A-Híd Zrt. április 16-án vette át a teljes munkaterületet.

Ezzel egy időben a pesti oldalon lezárták a gyalogos-aluljárót, a budait ugyanakkor június 16-áig nyitva tartják, és addig a közúti forgalom zavartalan, így a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok is közlekednek a Lánchídon. A Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza majd a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás. A cél, hogy a felújított Lánchidat Budapest a 150. születésnapjára átadják – közölte a BKK.