×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Brüsszelre épülő bürokratikus és kirekesztő jellegű EU van kialakulóban

 

A XXI. Század Intézet és Hidvéghi Balázs független európai parlamenti képviselő Európa a 21. században című közös rendezvénysorozatának második konferenciája Jobb/Közép címmel folytatódott. Hidvéghi Balázs szerint nem szabad hagyni, hogy a balliberálisok uralják a nyelvet, mivel ezáltal képesek a közbeszédet oly módon befolyásolni, hogy a korábban mérsékeltnek számító erőket szélsőségesnek állítsák be.


A Jobb/Közép konferencián részt vettek jobboldali lengyel, francia és olasz politikusok is. Többük részéről elhangzott, hogy kialakult egy újfajta megosztottság Európában, a kelet–nyugati konfliktus, ahol a nyugat-európai tagállamok egy része állandóan igyekszik kioktatnia a kelet-európai tagállamokat – mondta Hidvéghi Balázs független európai parlamenti képviselő az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette, Magyarország azonban igyekszik minden lehetőséget megragadni arra, hogy hangsúlyozza, minden állam egyenlő és az erősödő közép-európai régió mind társadalmilag, mind gazdaságilag és politikailag fontos tényezője az Európai Uniónak és tiszteletbe kell tartani minden egyes tagállam véleményét.

Magyarországon egy nagyon sikeres jobboldali kereszténydemokrata kormány van hatalmon már lassan több mint egy évtizede. Éppen ezért egyre többen kísérik figyelemmel a magyar kormányt és annak tevékenységét Európában is

– emelte ki.

Ugyanakkor főképp Nyugat-Európában jelen pillanatban a középjobb erők gyengélkednek, azok a politikai pártok, amelyek korábban meghatározták a politikai életet most sok helyen ellenzékben vannak, több országban ezeknek a pártoknak a hangja nem olyan erős, hogy bármit is el tudjanak érni. A konferencia elindításával szeretnék segíteni a jobb-közép elveket valló politikai pártokat, hogy sikeresen újjáépüljenek, megerősödjenek, és Európában ismét vezető helyre kerüljön a kereszténydemokrata eszme – mondta.

Hidvéghi Balázs úgy látja, úttévesztőbe kerültek az Európai Néppártba tömörülő pártok. Magyarország nemrég pontosan ezért lépett ki a pártcsaládból, mert látták, hogy nem jó irányba halad a gyűjtőpárt tevékenysége.

Az Európai Unió megalapításakor egy kereszténydemokrata megközelítés dominált, kereszténydemokrata eszméket valló politikusok hozták létre a szövetséget, éppen ezért nagyon sokáig jól is működött

– mondta. Hozzátette, a szövetség kezdetben szuverén nemzetek együttműködését jelentette, szabad uniót, szabad kooperációt. A magyar kormány pedig mind a mai napig úgy gondolja, ezt a vonalat érdemes és kell is erősíteni.

Ugyanakkor elterjedt, sőt dominánssá vált egy másik vízió, amely leginkább az egyre radikálisabb, egyre hangosabb baloldal, és egy-két liberálisabb pártnak a víziója. Ennek a víziónak a lényege egy központosított, Brüsszelre épülő bürokratikus és kirekesztő jellegű Európai Unió, amelyben alapvető szabadságjogokat megsértő ötletekkel állnak elő.

Egy elit szeretné rákényszeríteni saját világképét, ideológiáját mindenki másra, miközben folyamatosan megszegik a nemzetállami hatásköröket, a tagállamok jogait

– mondta. Hozzátette, ez pedig nem vezet semmi jóra. Az elmúlt évek sok válsága bizonyítja, hogy a túlközpontosított Európai Unió nem hatékony és nem is szolgálja az európai emberek érdekeit.

Kiemelte, a baloldali liberális erők el akarják tolni a politikai teret a saját oldalukra. Ez pedig azt jelenti, hogy olyan alapvető fogalmakat, eszméket támadnak, mint a hagyományos házasság és család, a saját kultúra védelme, az az alapigazság, hogy a határokat meg kell védeni.

A címlapfotó illusztráció.