Végső búcsút vettek Hámori József Széchenyi-díjas biológustól

 

A magyar tudományos élet és az egész magyar nemzet egy kiváló tudóst és kiváló embert veszített el – méltatta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Hámori József munkásságát. A Széchenyi-díjas biológus, a nemzeti kulturális örökség volt minisztere, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori alelnöke búcsúztatását hétfőn a Farkasréti temetőben tartották.

Hámori József életét a tudománynak, a kultúrának és a nemzetének szentelte. Kutatói munkássága nemzetközi mércével is kiemelkedő: maradandó értékeket hozott létre, új kutatási irányokat jelölt ki – emlékezett Kásler Miklós a május 1-jén, életének 89. évében elhunyt tudósra. Mint hozzátette, Hámori József tanárként is jelentős pályát mutatott fel: példaértékűen oktatta professzorként a jövő magyar biológusait és orvosait mintegy ötven éven át.

Hámori József Széchenyi-díjas biológus ravatala a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában 2021. május 31-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)


Miniszterként és azon túl rendíthetetlenül szolgálta a magyar nemzet kultúráját - idézte fel Hámori József pályafutását Kásler Miklós, hozzátéve: kivételes tudományos munkássága, embersége, határozott jelleme, hazaszeretete és hite példa mindannyiunk számára.

Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, a nemzeti erőforrások volt minisztere arra emlékeztetett, hogy Hámori Józsefet már ifjúkorában univerzális érdeklődés jellemezte, nemcsak a tudományok, hanem a kultúra területén is otthonosan mozgott.

Kutatómunkáját Szentágothai János pécsi Orvostudományi Egyetem Anatómia Intézetében kezdte, majd Szentágothai professzor Hámori Józsefet és Réthelyi Miklóst is magával vitte Budapestre, a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetébe – idézte fel az egykori kutatótárs, hozzáfűzve: „az intézetben Jóska meghatározó személyiség volt a kezdetektől".

Hámori József számos jelentős tisztsége mellett fontos szerepet vitt az UNESCO munkájában is, a nemzetközi szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának elnökeként is tevékenykedett.

„Színes és sokfelé érdeklődő, nyughatatlan, vezetésre hivatott személyisége maradandó nyomot hagyott a magyar kultúra, a hazai és nemzetközi oktatás és tudományos élet számos területén” – búcsúzott Réthelyi Miklós.

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elmondta: Hámori József családjából hozta a magyar irodalom és zene szeretetét, majd a Szentágothai-féle pécsi közösségben is a tudomány, a művészet és a hit alkotott hármas egységet. Ma már számos kutatás bizonyítja a művészetek pozitív hatását a tanulásra.

Hámori professzor élete és életműve ennek ékes bizonyítéka: igazi reneszánsz ember volt” – hangsúlyozta. Mint hozzátette, Hámori József a jót, a szépet és a hasznosat egységben szemlélte, nem tudásiparként tekintett a tudományos kutatásra.

Saját kutatásai a gerincesek idegrendszere, elsősorban a kisagy és a látórendszer szinoptikus szerveződésének felderítését célozták, pályája alatt kétszáznál több tudományos közleményt, számos könyvet, tankönyvet, könyvfejezetet írt.

Kutatási tevékenységével miniszterként sem hagyott fel, miközben a magyar kultúra és közművelődés fejlesztéséért dolgozott, a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem rektoraként és a Magyar Rektori Konferencia elnökeként pedig a magyar felsőoktatás megújításáért tevékenykedett - mondta el Freund Tamás.

Hámori József búcsúztatásán részt vett mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök; Pintér Sándor belügyminiszter; Martonyi János volt külügyminiszter; Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke; Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Orbán Viktor hétfőn levélben fejezte ki együttérzését az elhunyt családjának, hangsúlyozva: Hámori József tudós polihisztora volt a magyar kultúrának. Mint fogalmazott, Hámori József nemcsak kiválóan ismerte az emberi agy működését, hanem arra is igyekezett megtanítani bennünket, hogyan és mire használjuk a fejünket.

Búcsú Hámori József miniszter úrtól. Nyugodjon békében!

Közzétette: Orbán Viktor – 2021. május 31., hétfő

 

Hozzátette: Hámori József kutatási területének szaktekintélyeként a világ legnevesebb intézményeiben taníthatott, mégsem jutott eszébe soha, hogy a neki felajánlott állások egyikét elfogadva külföldön maradjon.

„Hálásak vagyunk, hogy kivételes tudományos pályafutása és oktatói munkája mellett arra is tudott időt szakítani, hogy rektorként irányítsa szeretett városa egyetemének fejlesztését, az első polgári kormány idején pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma első minisztereként szolgálja hazánkat. Kérem, fogadják őszinte együttérzésemet és engedjék meg, hogy e nehéz időszakhoz sok erőt kívánjak Önöknek" – írta a gyászoló családnak a miniszterelnök.