A szülőknek és pedagógusoknak is feladata a gyerek védelme a pedofilok ellen

 

Az utóbbi hónapokban megnövekedett az interneten a 14 év alatti gyermekek elleni támadások száma. A pedofil kortársnak adja ki magát, és fokozatosan ráveszi naiv áldozatát, hogy kompromittáló fotókat küldjön magáról.

A zsarolásból végül akár fizikai erőszak is lehet. Hogy mire kell figyelni és mit kell tenni, hogy ne legyen a gyermek áldozat, arról Szabó Henrik alezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának szakembere nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

Nemrég leplezték le egy a dark weben működő magyar pedofilfórumot, mely kapcsán újra előtérbe került az interneten gyermekekre, fiatalkorúakra leselkedő veszélyek kérdése. Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet egyik vezetője korábban az internetes tér terroristáinak nevezte a pedofilokat, akiknek a világháló kiváló terepet nyújt a gyerekekkel való személytelen kapcsolat létrehozására.

Szabó Henrik elmondta, hogy egyetért Virág Györggyel, a világháló valóban ideális terep a pedofilok számára is.

Majd hozzátette, hogy tapasztalatuk szerint

az utóbbi hónapokban megnövekedett a gyermekkorúak (14. életévüket be nem töltött gyerekek) sérelmére az interneten elkövetett zaklatások, behálózások száma.

Ezt az alezredes azzal magyarázta, hogy a pandémia miatt a gyerekek több időt töltöttek a számítógép mellett, bátrabban beszélgettek számukra ismeretlen emberekkel, jóhiszeműen fotókat, videókat küldtek magukról olyan személyeknek, akik visszaéltek ezekkel.

A behálózás egyfajta vadászat?

A legtöbb esetben a sértett internetes játékon vagy közösségi oldalon keresztül ismerkedik meg hasonló korú gyermekkel, legalábbis gyereknek gondolja a másikat, mivel a valóságban a behálózó álprofil mögé bújt felnőtt, aki néhány üzenetváltás után megkéri, hogy a beszélgetést a gyerekek és a fiatalkorúak által kedvelt platformokra, Snapchatre vagy TikTokra tegyék át, ott zavartalanul, privátban tudnak ismerkedni – mondta Szabó Henrik.

Legtöbb esetben a gyerekek ezt elfogadják, és még – az álprofil mögé bújt személy kérésére – képet is küldenek, melyeken első körben a gyermek arca szerepel, majd ahogy egyre jobban kialakul a bizalom a két fél között már merészebb képeket is küldenek magukról az áldozatok.

Ezek a merészebb fotók már veszélyesek lehetnek, mivel ezekkel a fiatalkorú áldozat már zsarolhatóvá válik.

Az ezredes kiemelte, hogy a pedofilok fórumain cserealapot jelentenek az intim gyermekfotók, -videók. Értékes a körükben például, ha a pedofil vadász ráveszi a gyereket önkielégítésre és arra, hogy felvegye azt videóra és elküldje neki.

A behálózás folyamata

Az internetes bűnözők úgy mélyítik el a kettejük közötti bizalmat, hogy amikor fiatalkorú áldozatuk küld egy képet, arra ők is egy képpel válaszolnak, ám azon nem ők szerepelnek, hiszen ez egy internetről letöltött fotó.

Ezek mellett a bűnöző kedvességgel, megnyerő és érdeklődő viselkedésével gyereknek adja ki magát, így hamar áldozata bizalmába tud férkőzni, ezzel elérve, hogy hiányosabb öltözetű képet kérhessen.

Ha ezt a fiatalkorú gyermek megteszi, onnantól kezdődik a pokol, ugyanis ezután a pedofil elkezd egyre durvábban követelőzni, és zsarolni kezdi a gyereket azzal, hogy a tőle kapott képet közzéteszi az interneten.

Az áldozatok ilyenkor a megszégyenüléstől tartanak tanáraik, szüleik előtt, ezért inkább végrehajtják a pedofil személy utasításait – további képeket, illetve videókat küldenek meztelen testükről, esetleg vágykeltő testhelyzetben, önkielégítést végeznek utasítások szerint.

Szabó Henrik itt felhívta a figyelmet arra, hogy a kényszerítésnek, követelőzésnek természetesen nincs vége, mert a zsaroló újabb fotókat, videókat kér. A gyerek pedig egy olyan spirálba kerül, amelyből segítség nélkül nehezen vagy egyáltalán nem tud kiszállni. Megváltozik a viselkedése, magába forduló lesz, romlik a tanulmányi eredménye, és a szülő, a pedagógus gyanakodni kezd.

Ilyenkor megvan az esély arra, hogy a gyerek lebukik a szülő előtt, mert rajtakapják fotó, videó készítése során, de előfordul, hogy ő maga mondja el, bajba került.

A behálózók tudatos stratégiát követnek

A behálózók figyelnek arra, hogy a beszélgetéseik bizalmasak és titkosak legyenek, az áldozatról pedig minél több személyes információt tudjanak meg. Mihelyst megkapják a gyerektől a képet, azonnal lementik azt, mielőtt a program letörölné.

A rendőrség segít, ám a szülők szerepe fontos

A rendőrség igyekszik felderíteni és az ügyészség bíróság elé állítani azokat, akik álprofil mögött ismerkedve zaklatják, kényszerítik a gyerekeket” – mondta az alezredes.

Ha a szülő vagy pedagógus tudomást szerez egy ilyen estről, akkor tegyenek feljelentést a rendőrségen.

  • 14 év alatti gyereknél csak a törvényes képviselő tehet feljelentést.
  • 14 és 18 év között a gyerek saját maga és a képviselője is megteheti.
  • 18. életévét be nem töltött személy sérelmére zaklatás, szexuális kényszerítés és gyermekpornográfia bűncselekmény is megvalósulhat.
  • 12. életévét még be nem töltött személy esetén, a cselekmény szexuális erőszak is lehet.

A rendőrségi eljárás lezárását követően az elkövető bűnösségéről az eljáró bíróság dönt a bizonyítékok figyelembevétele után – tette hozzá.

A fentebb leírtakból is látható, hogy a szülő szerep megkerülhetetlen egy ilyen ügy kapcsán. Nagyon fontos, hogy a szülők és a pedagógusok tudjanak a problémáról, beszélgessenek a gyerekekkel az internetes ismerkedés veszélyeiről, igyekezzenek olyan bizalmi viszonyt kialakítani, amelyben bátran fordulhat hozzájuk a gyerek tanácsért vagy segítségért.

A szülő feladata, hogy beszélgessen gyermekével az internethasználatról, a net és az ismerkedés veszélyeiről.

Tudatosítania kell gyermekében, hogy nem mindenki az, akinek kiadja magát, ezért legyen óvatos, körültekintő és gyanakvó az idegenekkel szemben.

Emellett a szülő nem érezheti tabunak, hogy a gyereke mivel foglalkozik szabadidejében, kivel ismerkedik.

Ismerje meg azokat a játékokat, alkalmazásokat, amelyeket a gyermeke használ, hogy baj esetén ne ismeretlenül álljon előtte, illetve tudjon beszélgetni róla. Mondja el gyermekének, hogy a sértő, zaklató üzeneteket ne törölje ki, azonnal mentse el képernyőkép mentéssel (screen shot), mutassa meg a szüleinek, hogy értesíteni tudják a szolgáltatót vagy feljelentést tegyenek a rendőrségen –mondta az alezredes.

A zaklatót azonnal le kell tiltani, és nem szabad neki válaszolni sem.

Gyerekünket fontos megtanítani arra, hogy tudjon nemet mondani, amikor olyan cselekvésekre akarják kényszeríteni, amelyet ő nem akar.

Az interneten számos szülői felügyeleti programok vannak, ennek nézzen utána a szülő, hiszen ezek védelmet nyújtanak egy esetleges zaklató ellen. Ezek az alkalmazások képesek kiszűrni az ártalmas és nem helyénvaló tartalmakat a weboldalakon és a közösségi hálózatokon.

Az ilyen programokkal kapcsolatban ide kattintva a Police.hu oldalán hasznos információkat találhat.

Ha gyermekünk valakivel találkozni akar, akit az online térben ismert meg, mindig szóljon előtte a szülőnek, és csak a szülő engedélyével és jelenlétében találkozzanak.

Emellett a pedagógusnak is fontos szerepe van az ilyen helyzetekbe került gyerekek kisegítésében.

Beszélgessen a diákokkal az internetről, az internet veszélyeiről. Ha a diák bizalmasan mesélni szeretne a tanárának, hallgassa végig, és esettől függően jelezze a szülőnek” – mondta Szabó Henrik.

Figyelmeztető jelek lehetnek, ha a gyerek viselkedése megváltozik, tanulmányi eredményei romlani kezdenek, folyamatosan fáradt, sokat hiányzik és zárkózott lesz.

Lehet, hogy családi problémák bántják, azonban az is lehet, hogy internetes zaklatás, bántalmazás vagy zsarolás áldozata lett, de nem mer szólni róla.

Próbálja meggyőzni, hogy segítő szándékkal közeledik, bátran mondja el problémáját!” – hangsúlyozta az alezredes.

A címlapfotó illusztráció.