A főváros újra uniós pályázatot bukott, így marad a méhlegelő

 

Továbbra sem épülhet meg a csepeli gerincút folytatása, mert a főváros harmadjára is „elszerencsétlenkedte” az európai uniós pályázatot, így marad a „méhlegelő” – mondta Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, honvédelmi minisztériumi államtitkár pénteken Csepelen újságíróknak.

A kormánypárt választókerületi elnöke kifejtette: a gerincút első szakasza, a Teller Ede út 2011-ben készült el, meghosszabbítása az M0-s autóútig jelentősen javítaná a városrész közlekedését, megszűnnének az agglomeráció és a teherforgalom miatt a kerületben jelenleg tapasztalható forgalmi dugók.

Harmadszor bukta el a főváros vezetése az európai uniós pályázati pénzt, amiből a gerincút folytatását meg lehetne valósítani, elmaradt a már elkészült szakasz mellé ígért közpark megépítése is, így marad a „szügyig érő gaz és a méhlegelő” – fűzte hozzá.


Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: a főváros „minden nyafogás ellenére” megkapja a kormány támogatását a fejlesztésekhez, ahogyan az a csepeli gerincút esetében is megtörtént, de „valahogy mégsem jön össze” a siker.

Németh Szilárd szerint Gyurcsány Ferencnek „két embere van” Csepelen:

Karácsony Gergely főpolgármester, aki a gerincút meghosszabbítása helyett inkább méhlegelőket tart fenn, és Szabó Szabolcs (független) országgyűlési képviselő, aki az Országgyűlésben csütörtökön arról beszélt: nem támogatja a Fudan Egyetemről, a diákvárosról és a csepeli sportfejlesztésekről szóló törvényjavaslatokat.

Ez pedig „elképesztő politikusi bűn”, mivel azok – közvetetten – jelentősen hozzájárulnának a kerület fejlődéséhez - tette hozzá.

Gyurcsány két embere alkalmatlan arra, hogy a csepeliek érdekét, Csepel fejlődését képviselje – mondta a politikus.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette:

a főváros „minden nyafogás ellenére” megkapja a kormány támogatását a fejlesztésekhez, ahogyan az a csepeli gerincút esetében is megtörtént, de „valahogy mégsem jön össze” a siker.

Felidézte: a fővárosi önkormányzat egy közvetlenül pályázható brüsszeli forrásra akart elérni a gerincút építéséhez, ezt a kormány támogatta. A főváros azonban egy olyan keretre nyújtotta be pályázatát, amiből nem volt támogatható a gerincút építése, ezért az EU elutasította azt. A főváros adminisztrációs hibára hivatkozva fellebbezett, de ezt is elutasította az EU. A főváros ezt követően változatlan tartalommal ismét pályázott a forrásra, de az EU megint elutasította azt.

Így működik, vagyis nem működik a Karácsony Gergely-féle Budapest:

hiába támogatja a kormány, ha a budapesti városvezetés képtelen eredményeket felmutatni

– jegyezte meg, hozzátéve, a főpolgármester ahelyett, hogy elszégyellné ezért magát, „bejelentkezik az ország vezetésére”, és „ő Gyurcsány Ferenc kedvenc miniszterelnök-jelölt-jelöltje”.

Schanda Tamás kitért arra is, hogy ezt a „katasztrofális uniós pályázati teljesítményt” úgy hozta össze a főváros, hogy saját brüsszeli képviselete van, amelynek éves költségvetését 37 millióról 112 millióra emelték, vezetője, „egy bukott EP-képviselő” pedig havi 900 ezer forintot keres.

Kijelentette:

jól látható, ha „rájuk bízzuk valami vezetését, akkor csak hazudozással és tehetetlenséggel szembesülünk”.

Németh Szilárdot kérdezték azzal kapcsolatban is, hogy a BKV idén anyagi okok miatt nem közlekedteti a kishajójáratait a Dunán. A politikus szerint ez „elképesztő,” és emlékeztetett: Tarlós István korábbi főpolgármester idején teremtették meg a kishajózás lehetőségét, ami nagyon népszerű volt. A fővárosi önkormányzat számláján pedig 130 milliárd forint van – jegyezte meg.

A címlapfotó illusztráció.