Véget ért az ingyenes parkolás, van ahol máris büntetnek, van ahol nem

 

Miután a beoltottak száma pünkösdkor meghaladta az ötmilliót, a kormány a köztéri kötelező maszkviselés eltörlése mellett döntött az ingyenes parkolás megszüntetéséről is. Az önkormányzatok eltérően reagáltak a kormánydöntésre: van, ahol csak júniustól kell fizetni, de például a baloldali vezetésű I. kerület egy részén már a hétvégén is jegyet kellett váltani – számolt be a Magyar Nemzet.

 

A korlátozó intézkedések enyhítésével kedd óta elméletileg megszűnt a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt kormányzati szinten elrendelt ingyenes parkolás. Budapest I. kerületében azonban, ahol a Párbeszéd polgármestere áll a kerület élén, már a pünkösdi hosszú hétvégén üzembe állították a parkolóórák egy részét – írta a Magyar Nemzet Online.


Ezt azzal magyarázták, hogy bár Budapesten hétvégén a parkolás továbbra is ingyenes, a budai Vár és a Citadella környéke nem kapott felmentést a hétvégi díjfizetési kötelezettség alól. Élesítették a sorompókat is, így a vár területét senki nem hagyhatta el fizetés nélkül, az sem, aki még korábban parkolta le ott az autóját – jegyezte meg a napilap.

Több kormánypárti önkormányzat haladékot ad

A lap szerint Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Szolnok Fidesz–KDNP-s polgármesterei már a múlt héten bejelentették, hogy egy hét haladékot adtak az autósoknak. Nyíregyháza fideszes polgármestere pedig határozatot hozott az ingyenes parkolás következtében kihasználatlanná vált parkolóbérletek érvényességének meghosszabbításáról.

Budapest II. kerületének baloldali vezetése is úgy döntött, hogy májusban még nem kell fizetni a parkolásért, az önkormányzat parkolóőrei csak figyelmeztetni fogják az autósokat az ingyenes parkolás.

Nem mindenhol kapnak türelmi időt az autósok, a szocialista vezetésű Szegeden és több, szintén baloldali polgármester által irányított budapesti kerületben (Angyalföld, Józsefváros, Erzsébetváros, Ferencváros) a múlt héten már tömött sorokban várakoztak az autótulajdonosok a parkolási engedélyek megújítása miatt.

Munkatársunk csütörtökön arról számolt be, hogy a szeme láttára büntettek meg valakit a parkolóőrök a baloldali vezetésű XIII. kerületben.

A Magyar Nemzet ugyanakkor azt írja, hogy a szintén szivárványkoalíciós vezetésű Zugló önkormányzata úgy döntött, visszaadja az ott lakók éves parkolási díjának egy részét. Aki a XIV. kerületben nem ragaszkodik a pénzhez, annak ugyanannyi idővel meghosszabbítják az engedélye érvényességét, de az ingyenes parkolás lehetőségét nem hosszabbították meg a hónap végéig.

Budapest többi baloldali vezetésű kerülete nem tett hasonló engedményt, a főváros belső kerületeiben keddtől kiemelt akcióba lendültek az önkormányzatok kerületőrei és a velük szerződésben álló parkolási társaságok emberei.

A parkolóőrök egy részét a társaságok az ingyenes parkolás idején nem foglalkoztatták, alapfizetést kaptak, míg másokat az önkormányzatok egyéb feladatok – mint például az utcák köztisztasági ellenőrzése – ellátásával bíztak meg.

A címlapfotó illusztráció.