Apróhirdetésben kereste az eltűnt áldozatot a családja – két éve süllyedt el a Hableány

 

Ma két éve, hogy a Viking Sigyn nevű szállodahajó nekiütközött a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt a Margit híd közelében. A sétahajón harmincöten tartózkodtak: dél-koreai turisták és a kéttagú magyar személyzet. Hét dél-koreai turistát sikerült kimenteni, és 27 áldozat holttestét megtalálták a Dunában. Egy utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván, a koreai család négy hónappal később apróhirdetést adott fel, hátha úgy sikerül megtalálni az eltűnt 41 éves nőt. A szállodahajó ukrán kapitányát akár 11 év börtönre is ítélhetik.

Búvár merül a Dunába a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sygin szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A balesetet okozó ukrán kapitány ellen 2019 novemberében emelt vádat az ügyészség a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

A vád szerint a 65 éves ukrán kapitány a szállodahajóval a Duna bal partjáról, az V. kerületi, Akadémia nevű hajóállomásról indult el északnak, a Margit híd irányába, úti célja Passau volt. A hajót zuhogó esőben, éjszakai látási viszonyok között, a Duna két partján üzemelő közvilágítás mellett, sűrű vízi forgalomban vezette, de szabad szemmel több mint egy kilométer távolságra el lehetett látni.

A Dunán ekkor azonos irányban haladt a Hableány nevű, kisebb személyhajó, amelyen 33 dél-koreai állampolgár tartózkodott.

A kisebbik hajó a Parlament előtt balról megelőzte a szállodahajót, majd előtte haladt és így elsőbbségi helyzetbe került a Margit híd alatti áthajózásnál.

A nagy hajót vezető vádlott ennek ellenére gyorsítani kezdett. Ekkor körülbelül öt percig szabad szemmel (és a hajó radarjának képernyőjén), valamint a helymeghatározó adatokat megjelenítő kijelzőn is egyértelműen látható volt a Hableány helyzete, iránya és sebessége.

Az ügyészség elmarasztalta a Viking Sygin kapitányát

Az ügyészség szerint a kapitány felelőtlen magatartása miatt ütközött neki a szállodahajó a Margit híd alatt a Hableány hátsó részének, beforgatta maga elé, rövid ideig maga előtt tolta, majd lenyomta a víz alá. A Hableány körülbelül 30 másodperc alatt elsüllyedt, a rajta tartózkodó harmincöt ember a vízbe került.

A baleset következtében valamennyien közvetlen életveszélybe kerültek, de az ügyészség szerint a vádlott nem tett eleget az adott helyzetben tőle elvárható segítségnyújtási kötelezettségének.

A vád szerinti bűncselekmények miatt – a halmazati szabályokra figyelemmel – két évtől 11 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki az ukrán kapitányra. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség korábban azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje 9 év börtönre az ukrán kapitányt és ugyanennyi időre tiltsa el a vízi járművezetéstől, ha az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, erről azonban Jurij C. nem mondott le.


Könnyek és döbbenet: így keresték és találták meg a Hableány áldozatait

A bíróság határozott arról is, hogy fenntartja a Viking Sigyn ukrán kapitányának Jurij C.-nek a bűnügyi felügyeletét. Ezután a tárgyalás baleset napján készült videofelvételek megtekintésével és az ezzel kapcsolatos szakértői vélemények meghallgatásával folytatódott.

„Jók voltak a látási viszonyok. Nem volt bekapcsolva a radar. Szabad szemmel tájékozódva vezettem a hajót, meghajózva a Margit híd 60 méteres pillérközét” – idézte az ukrán kapitány szavait a legutolsó, csütörtöki tárgyalási napon a Magyar Nemzet.

Nem adja fel az eltűnt koreai turista családja

Egy dél-koreai család 2019 szeptemberében egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít megtalálni azt a 40 év körüli dél-koreai nőt, aki eltűnt a Hableány elsüllyedésekor. A család az egyik hazai napilapban adott fel apróhirdetést, ennek szövege szerint az áldozat kék kabátot, fekete nadrágot és fehér sportcipőt viselt a baleset idején.

A Hablány kapitányát képviselő ügyvéd, Magyar György korábban azt mondta a Napi.hu-nak, hogy az „utolsó áldozatként” emlegetett dél-koreai nő valójában az első áldozat lehetett, aki vagy a Viking Sigyn, vagy az azt követő Viking Idun hajó alá kerülhetett közvetlenül a baleset után. Ha pedig így van, akkor igen kevés esély van arra, hogy a holttest keresése eredményes lesz.

Az áldozatok tiszteletére emlékmű épül, amit hétfőn adnak át. Ebből az alkalomból a koreai külügyminisztérium magas rangú delegációt küld Budapestre.