Őszödi beszéd, brutális tömegoszlatások: Megmutatjuk a filmet, ami mai napig sokkol

 

Valóságos klasszikusává vált az elmúlt csaknem másfél évtizednek a Siklósi Beatrix és Matúz Gábor Becsapott ország – 2006 című rövidfilmje, mely közvetlenül a gyalázatos, brutális tömegoszlatások és erőszakcselekmények után, 2006 novemberében készült. A filmet nemcsak hazánkban, de számos nyugat-európai országban is bemutatták.

A rövidfilm felidézi a 2006 őszén történteket, és az 1956-os forradalom és szabadságharc éppen akkor, október 23-án sorra kerülő 50. évfordulója kapcsán – képi anyagaiban is – megteremti a párhuzamot a két eseménysorozat között.

Tanúi lehetünk a történteknek a hallgatóban ma is felháborodást keltő, egy nemzetet önérzetében súlyosan sértő, durva szitkokat tartalmazó Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülésének óráitól az október 23. emlékét vérrel beszennyező, elképesztő évfordulós eseményekig.

Hallhatjuk, miként vált érzékelhető valóssággá, hogy – ez a film kulcsszava is – egy egész országot becsaptak, hogy az orránál fogva vezette a magyar népet annak egyik közjogi méltósága.

Sokkoló, pótolhatatlan értékű felvételekkel idézik fel a film készítői a példátlan kegyetlenséggel elkövetett, azóta is minden következmény nélkül, büntetlenül végrehajtott rendőri túlkapásokat, mely a hazugságok és az országot ért, súlyos gyalázat ellen tüntető tömegek ellen irányultak.

Az évforduló kapcsán érdemes újra felidézni, mit élt át, min ment keresztül több tízezer, gyakran csak járókelőként, kávézóban ücsörgő vendégként, saját házának lépcsőházába „merészkedő” belvárosi lakosként vagy turistaként a rendőri terrorcselekmények hatósugarába kerülő budapesti és nem budapesti lakos.

Érdemes felidézni, miként vezényeltek azóta is büntetlenül maradt rendőri vezetők és politikai aktorok súlyos, gyakran maradandó károsodást okozó, gumilövedékes sortüzeket és lovasrohamokat békés, gyermekes családokból és aggastyánokból álló megemlékezők tömegeire 2006. október 23-án.