×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Tizenöt éves lesz Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde

 

Szerdán lesz 15 éve, hogy elhangzott az őszödi beszéd. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, nem sokkal a megnyert országgyűlési választások után, titokban beszélt az MSZP-frakciónak arról, hogy a választás előtt hazudtak az embereknek. Simon János politológus az M1-en arról beszélt: sok fiatal tanítványa addig egyszerűen nem akarja elhinni, hogy ilyen beszéd elhangzott, amíg le nem játssza nekik a felvételt – hangzott el az M1 Híradójában.

„…elkúrtuk! Nem kicsit, nagyon!…”

Így foglalta össze Gyurcsány Ferenc az általa vezetett kormány teljesítményét 15 évvel ezelőtt, Balatonőszödön. A beszéd 2006. május 26-án, nem sokkal azután hangzott el, hogy a baloldal ismét megnyerte a parlamenti választásokat.

Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció zárt ülésén ismerte be, hogy kormányzásuk alatt hazudtak az embereknek.

„Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig" – mondta az akkori kormányfő.


Az akkori miniszterelnök azon túl, hogy becsapták az embereket arról is beszélt, hogy az MSZP és a liberálisok közös kormányzása a szakadék szélére sodorta az országot.

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este” – mondta 2006 nyarán Gyurcsány.

Azt is beismerte, hogy kampányban eltitkolták, milyen megszorításokra készülnek.

„Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük.”

A szeptember 17-én kiszivárgott szövegrészletek felkavarták az országot, annyira hogy már aznap este spontán tüntetések szerveződtek a fővárosban és több vidéki városban is.

Másnap, amikor kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc nem kíván lemondani, elszabadultak az indulatok. A demonstrálók az MTV Szabadság téri székháza elé vonultak, majd benyomultak az épületbe.

Később egy hatósági vizsgálóbizottság derítette ki, hogy a rendőröket szakszerűtlenül irányították, védőfelszerelésük pedig hiányos volt.

Az őszi tüntetések legvéresebb napja épp az 1956-os forradalom 50. évfordulójára esett. Október 23-án ugyanis a rendőrség a kormányellenes tüntetőket szándékosan a Fidesz és a KDNP ünnepi nagygyűlése felé terelte.

A brutális tömegoszlatás közben az azonosító jelzést nem viselő rendőrök könnygázgránátot, vízágyút, gumilövedéket vetetettek be a békés tömeg ellen, súlyos, maradandó sérüléseket okozva ezzel sok civilnek. Volt, akinek a szemét lőtték ki, másokat a rendőrségi fogdán bántalmaztak vagy aláztak meg.

Felnőtt egy új generáció

Az elmúlt 15 évben felnőtt egy olyan generáció, amely nem ismeri igazán Gyurcsány Ferencet és ezt az időszakot – erről beszélt Simon János politológus az M1-en.

„Elmúlt 15 év és a mostani fiataloknak például 15 év óta felnőtt szavazóképes fiataloknak nincsen képe arról, mi is történt akkoriban. Én az egyetemistáknak elmondom, nem akarják elhinni, le kell játszanom a beszédet, hogy elhiggyék mit is tartalmaz ez a beszéd” – mondta Simon János a Kodolányi János Egyetem intézetigazgatója.

Kiemelte: Nyugat-Európában egy ilyen beszéd után egy politikus kiírja magát a politika világából. Azonban - ahogy a politológus fogalmazott - Gyurcsány Ferenc jóval dörzsöltebb baloldali társainál, ezért van még mindig jelen a hazai politikai életben. Ráadásul egy hatalmas mobilizálható gazdasági erő áll mögötte, aminek nagy része Brüsszelből származik.