Kezd szappanoperává alakulni Karácsony Gergely hiányos nyelvtudásának ügye

 

Kezd szappanoperává alakulni Karácsony Gergely hiányos nyelvtudásának ügye – erről beszélt a Századvég igazgatója a Kossuth rádióban. Kiszelly Zoltán emlékeztetett rá, minden nap újabb és újabb magyarázattal áll elő a főpolgármester, hogy miért „hiperpasszív” az angol tudása, miközben a 21. században alapvető elvárás egy politikustól, hogy beszéljen legalább angolul – hangzott el az M1 Híradójában. 

Karácsony Gergely, a baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje tolmács segítségével adott interjút a The Economistnak még május elején. A Párbeszéd társelnöke a cikk megjelenése után arról kezdett magyarázkodni, hogy milyen különbségek vannak Orbán Viktor miniszterelnök és az ő angolnyelv tudása között.

Előkerült egy felvétel is, amelyen jól látható, hogy korábban Szijjártó Péter külügyminiszternek kellett tolmácsolnia, mert a főpolgármester nem tudta magát megértetni a dél-koreai nagykövettel. De mint utóbb kiderült, semmilyen idegen nyelven nem beszél.


A kínos önlelepleződés miatt – városházi források szerint – egy héttel el kellett halasztani a nagy bejelentést is, ami a baloldali előválasztáson való indulásról szólt. A kéztördelős, remegő hangú kampánybelépő azonban szakértők szerint nem sikerült túl erősre.

De volt más botlása is a főpolgármesternek.

A Pesti TV riportere megpróbált angolul kérdezni Karácsony Gergelytől, ő azonban válaszadás helyett inkább menekülőre fogta.

Kiderült az is, hogy hivatalos életrajzában és a Párbeszéd kampányoldalán is azt tüntette fel, elvégezte a doktori képzést, ám az idegennyelvtudás hiánya miatt ezt nem tette meg.

Miután kudarccal végződött számára a PhD fokozat megszerzése, az összbaloldal dunaújvárosi látogatásán az M1 arra volt kíváncsi, Karácsony Gergely miért titkolta napokon keresztül a közvélemény előtt, hogy nincs doktori fokozata.

A főpolgármester az ATV-ben viszont mosolygott, amikor a műsorvezető az angol nyelvtudásáról faggatta. Napokkal később – amikor az M1 újra kérdezte – már arra sem volt hajlandó, hogy megválaszolja, miért írta le helytelenül egy 2012-es parlamenti vagyonnyilatkozatában az adjunktus szót.

Karácsony Gergely zavarában még a piros lámpán is áthajtott.

Az MSZP-Párbeszéd- LMP közös miniszterelnök-jelöltje a pünkösdi hétvégére is tartogatott meglepetést.

A balliberális Telexnek ugyanis gyerekkori diszlexiával, vagyis a nyelvvel, beszéddel és olvasástanulással kapcsolatos részképesség-zavarral magyarázta saját vesszőfutását a hiányos angoltudása kapcsán, amit azóta állítólag kinőtt vagy kompenzált. Azt is állítja: ugyanakkor kialakult nála a képolvasás képessége is.

A Századvég igazgatója a Kossuth Rádió hétfő reggeli műsorában azt mondta:

Karácsony Gergely minden nap új magyarázattal áll elő angol nyelvtudásáról és nem létező doktorijáról.

„Egyre inkább egy folyamatos szappanoperává kezd ez a miniszterelnök-jelöltségi antré válni, tehát azt látjuk, hogy valóban minden nappal egy újabb magyarázat jön ki" – fogalmazott.

Kiszelly Zoltán hozzátette: a 21. században, a globalizáció korában már elvárható, hogy egy politikus legalább angolul tudjon és így képes legyen közvetlenül tárgyalni más országok vezetőivel.

A címlapfotó illusztráció.