Isten a világjárvány utáni egység megteremtésének feladatát ruházta az egyházra pünkösdkor

 

Pünkösdkor a keresztények a Szentlélek eljövetelét és az egyház születésnapját ünneplik. Pünkösd hétfőn tartják a Mária-emléknapot, amelyet Ferenc pápa három éve rendelt el. A hagyomány szerint Mária is ott volt a Szentlélek kiáradásakor, így pünkösd másnapján az egyház anyjára is emlékeznek a hívők. Az M1 Ma reggel című műsorának Kozma Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője volt a vendége.

 

A pünkösd hétfőt liturgikusan nem ünnepli a katolikus egyház, de Ferenc pápa elhatározására 2018-ban  a boldogságos szűzanya napjává minősítették, ami Magyarország számára is fontos a Mária kultusz miatt.

A pap szerint a tavalyi pünkösdkör az Isten a világjárvány problémájára adott választ.

„A pünkösd isteni válaszokkal szembesít bennünket. A lélekváró közösség, ahol jelen volt a szűzanya is, várta az isteni választ. Jézus amikor elmegy, azt mondja, nem hagylak árván titeket, és elküldöm a lelket, aki vigasztal benneteket”

– Fogalmazott a rendkívüli tudású pap, aki szerint a vigasztalanság az árvasággal és a magánnyal egyenlő.

Az elmúlt évben a koronavírus miatt az egyház szerepe is megnőtt. Feladatuk volt az emberek gondjaival és problémáival foglalkozni.

„Az elmúlt esztendő nem az árvaságban telt el, hanem nagyon is az egymás megértésének a gondolata volt a meghatározó.”

 

 

A Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője szerint idén pünkösdkor Isten egységtervéről van szó, és a koronavírus utáni nyitás egy új feladatot, az egység a megvalósításának a feladatát rója az egyházra.

Az atya nemrég tért haza egy missziós programról, melynek során magyar adományokat vittek más irgalmasrendi kórházaknak.

„Csodálatos volt megtapasztalni, hogy a létezés az a teljesség utáni vágyakozást jelenti. Az egység és a teljesség jegyében gondolhatjuk át az életünket, ahogy mindazok, akik megkapták a lelket az első pünkösdkor, azoknak minden ellenséges érzülete megszűnt.”

Az egyház születésnapja arra is figyelmezteti az embereket, hogy az egyház egységes és egyetemes, mert mindenkivel egységet akar teremteni.

A címlapkép illusztráció.