Három évtizede nem volt olyan miniszterelnök, aki nem beszélt nyelveket

 

Karácsony Gergely másodszorra lehet úgy miniszterelnök-jelöltje Magyarországnak, hogy alig vagy egyáltalán nem beszél nyelveket, ilyenre 1990 óta még nem volt példa – írja a Magyar Nemzet.

 

Karácsony Gergely nemrég  Facebook-posztjában arról értekezett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „beszélt angolja alighanem jobb, mint az enyém”. A főpolgármester nyelvtudásbeli hiányossága nem újdonság: korábban a Direkt36 baloldali hírportál írt arról, hogy


Karácsony a 2018-as sikertelen miniszterelnök-jelöltsége után ugyan gondolkodott azon, hogy elinduljon az EP-választáson, és Brüsszelben folytassa a karrierjét, de végül elvetette ezt, mivel nem beszélt angolul.

Korábban akár baloldali, akár jobboldali kabinet vezette az országot, a kormány első embere mindig magabiztos nyelvtudással rendelkezett legalább egy nyelvből – írja a Magyar Nemzet. Még az 1987 júniusában a minisztertanács elnökévé választott Grósz Károly is jól beszélt oroszul. A Németh-kormány a Magyar Népköztársaság utolsó kormánya volt, 1988. november 24-étől 1990. május 23-áig volt hivatalban. Valószínűleg még Németh Miklós is tud angolul, hiszen 1991-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik alelnöke lett.

Antall József (1990–1993) kitűnően beszélt németül, számos tanulmánya jelent meg ezen a nyelven, és amikor Helmut Kohl kancellárral találkozott 1990 májusában, akkor sem volt szüksége tolmácsra. Boross Péter (1993–1994) miniszterelnök nyelvtudásáról a Magyar Nemzet nem talált megbízható adatot, igaz, ő nem választás útján nyerte el ezt a tisztséget, hanem mert elődje elhunyt. Ám mivel a vendéglátóiparban töltött be hosszabb ideig vezetői pozíciót, valószínűleg ő is beszél nyelveket.

Horn Gyula (1994–1998) diplomataként számos nyelvet megtanult, saját bevallása szerint oroszul értett és beszélt a legjobban, de elboldogult a szláv nyelvekkel, a némettel és az angollal is. Horn hivatalos eseményekre azonban sosem járt tolmács nélkül, és amikor erről kérdezte a Képes 7 újságírója 1989-ben, akkor azzal indokolt: „Ha valami nagy félreértés van, akkor a tolmácsra lehet kenni az egészet.”

Orbán Viktor (1998–2002; 2010– ) kitűnően beszél angolul

A kormányfő sokat dolgozott nyelvtudásának a kiszélesítésén, nemcsak tárgyalni képes ezen a nyelven, hanem akár sajtótájékoztatókat is tart.

Medgyessy Péter (2002–2004) folyékonyan beszél franciául és románul, ért angolul és oroszul. Gyurcsány Ferenc (2004–2009) a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft.-nél tanult meg angolul, nyelvtudását nem félt megcsillogtatni a nagyközönség előtt sem például akkor, amikor 2012-ben pár napra beköltözött a miskolci Avas lakótelepre. Utódja, Bajnai Gordon (2009–2010) kiválóan beszél angolul.

Karácsony nemrég tolmács segítségével nyilatkozott a The Economist nevű, angol nyelvű lapnak

A cikk elsősorban azért kapott nagy visszhangot, mert a főpolgármester azt találta mondani, hogy az Orbán Viktor és közte levő különbség abban is megmutatkozik, hogy míg ő magas és vékony, addig a kormányfő alacsony és kövér. Később Karácsony elnézést kért a megjegyzésért.

A főpolgármestert egy másik alkalommal Szijjártó Péter külügyminiszter segítette ki a dél-koreai vendég előtt.

Az európai vezetők szinte kivétel nélkül beszélnek nyelveket

Az európai vezetők szinte kivétel nélkül tudnak és szoktak is idegen nyelveken beszélni, leginkább angolul. Az uniós tagállamok állam- és kormányfői mellett az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, valamint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is magas, tárgyalási szinten beszél legalább angol nyelven.

A világhálón is fellelhetők azok a videók, amelyeken többek között Eduard Heger szlovák, Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Florin Cîțu román, Andrej Plenković horvát vagy éppenséggel Janez Janša szlovén miniszterelnök tart tökéletes angolsággal sajtótájékoztatót, vagy ad interjút.