Az elegancia kedden is hiányzott az ellenzékből

 

Korrektnek nem igazán nevezhető gesztussal negligálták ma a parlamentben az ellenzéki képviselők azt a feladatot, mely a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma új tagjának megválasztása lett volna.

 

A februárban elhunyt Bencze Izabella helyére választott ma új tagot Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumába a parlament, amin azonban nem vettek részt az ellenzéki képviselők. Az Országgyűlés így 133 kormánypárti igen szavazattal, 6 független képviselő tartózkodása mellett választotta meg Tirts Tamást a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma tagjává.


Ehhez a jelen levő képviselők kétharmadának szavazata volt szükséges. Mivel ez az arány az ellenzékiek távozásával is fennállt, a kivonuló képviselők legfeljebb saját munkavégzésüket bojkottálták.

Nehezen magyarázható az ellenzék eljárása, hiszen a döntéshozatal nem változtatta meg az eddigi felállást: a szokásjognak megfelelően kormánypárti tag helyett kormánypárti tagot szavazott meg a Ház.

Különösen inkorrekt ez a megnyilvánulás annak ismeretében, hogy amikor 2019-ben kurátorokat választott a parlament, akkor a Fidesz az ellenzék mindhárom jelöltjét megszavazta. Akkor Debreczeni József nem titkoltan a DK, Kránitz László az MSZP, a nyugdíjasokat farhát-kommandónak nevező Silhavy Máté pedig a Jobbik jelöltjeként került a testületbe. Sőt, Orbán Viktor annak ellenére is személyesen gratulált a megválasztott tagoknak, hogy Debreczeni korábban nem fukarkodott a miniszterelnököt sértő jelzők használatával.

A 2010-ben létrehozott Közszolgálati Testület feladata a társadalmi felügyelet biztosítása a közszolgálati médiaszolgáltatók felett, a Közszolgálati Kódexben foglaltak érvényesülésének folyamatos figyelemmel kísérése. A hattagú testület három ellenzéki és három kormánypárti tagból áll.

Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Bencze Izabellának, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma új tagjának 2019-ben. Bencze Izabella mellett Debreczeni József, az új testület DK által támogatott tagja. Fotó: MTI