Alig van forgalom a ferihegyi reptéren, de nyáron jöhet a fellendülés

 

Jelenleg öt százalékos a Budapest Airport forgalma, de a nyáron fellendülésre számítanak, ahogy ez tavaly nyáron is történt. 2019-ben több mint 16 millió volt az éves forgalmuk, ezért 2025-től megkezdődik a harmadik terminál építése. Az utazással ellentétben a teherszállítás nagy növekedést lát idén, 150 ezer tonna rakományra számítanak. A cél, hogy regionális elosztóbázis legyünk.

A régió reptereihez képest gyorsabb forgalomnövekedést vár a Budapest Airport, 2025-től pedig megindul a harmadik terminál építése. Erről Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

Meglehetősen nehéz újratervezniük az indulást, amíg nincs egy egységes rendszer Európában. A légitársaságok áprilisban már átálltak nyári menetrendre, ennek megfelelően a kapacitást is bővítették. „Reményre ad okot, hogy nálunk magas az átoltottság, de a visszaállás fokozatos” – mondta a kommunikációs igazgató. A járvány alakulásának megfelelően kell alakítaniuk a visszaállást.


Arra számítanak, hogy nyáron lesz egy fellendülés, hiszen az utazást olyan korlátok akadályozzák, mint a határzárak, de az emberek utaznának. Tavaly is júliusban és augusztusban volt megfigyelhető egy emelkedés, amikor a 2019-es júliusi és augusztusi számoknak az 50-70 százalékát elérték.

Jelenleg öt százalékos a forgalmuk, napi 1500-3000 utasuk van az 50 000 helyett.

2019-ben a Budapest Airport éves forgalma több mint 16 millió utas volt, és arra számítottak, hogy ez évente egy-egy millióval növekszik majd.

Így került szóba a harmadik terminál építése, ami elindult volna, ha nem jön közbe a pandémia. A jelenlegi állás az, hogy 2025-ben kezdődhet meg az építkezés, ami körülbelül három évig fog tartani. Erre az időre újranyitják az egyes terminált.

A teherszállítás azonban növekedett az elmúlt évekhez képest, idén a 150 ezer tonna rakományt is elérhetik, mivel csak az első hónapban 56 ezer tonna rakományt kezeltek.

A repülőtér jelenleg 180 ezer tonna rakományt is képes lenne kezelni, de további bővítések vannak tervben ezen a téren is, mert a cél, hogy regionális elosztóbázis legyünk. „Ezt szolgálja a Kínával kötött selyem út megállapodás is” – tette hozzá Valentínyi Katalin.

A címlapfotó illusztráció.