×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Nem lett igazuk a riogatóknak

 

Hetek óta folyamatosan javulnak a járványadatok, csökken az új fertőzöttek száma, és a kórházakban is egyre kevesebb a beteg. Három hete, amikor az operatív törzs engedélyezte a teraszok megnyitását többen azzal riogattak, hogy emiatt újra berobbanhat a járvány. Mostanra már végérvényesen ki lehet jelenteni, hogy nem lett igazuk a hergelőknek ezúttal sem, mint ahogy a járvány alatt ez már többször előfordult – hangzott el az M1 Híradójában.


Április 24-én több hónapos szünet után megnyithattak a teraszok Magyarországon. A kormány azután döntött az enyhíteséről, hogy a beoltottak száma meghaladta a 3,5 milliót.

Az operatív törzs más országok, így például Izrael vagy Nagy-Britannia példáját is figyelembe vette. Ott azt tapasztalták, hogy a terasznyitás nem törte meg a lefelé tartó járványgörbét.

A magyar baloldal azonban azonnal támadni kezdte a kormányt.

Alaptalanul keltett hangulatot a baloldal című cikkében a Magyar Nemzet most több korábbi nyilatkozatot is felidézett, amelyek egytől egyik arra utaltak, hogy a nyitás miatt a járvány ismét elszabadulhat.

Az MSZP-s Ujhelyi István például azt mondta: Ha jó idő lesz, ez egy elképesztően veszélyes pillanat lesz. Karácsony Gergely pedig úgy fogalmazott a közösségi oldalán: a megtelt teraszok aggodalommal töltötték el. De bejegyzésekben támadta a terasznyitásról szóló döntést Gyurcsány Ferenc vagy a DK-s Vadai Ágnes is.

Az elmúlt csaknem egy hónapban a járványgörbe meredeken csökkent Magyarországon. Míg az új fertőzöttek száma április 19-én még 3992 volt, addig ez a szám most vasárnapra 718-ra zuhant. A csökkenés több, mint 70 százalékos.

A járványügyi szakemberek szerint a trend egyértelmű, vagyis nem lett igazuk azoknak, akik a nyitás negatív következményeivel riogattak.

Hasonlóan támadta a kormányt a baloldal, amikor az iskolákat újranyitották. Akkor is egymás után írták, illetve nyilatkozták, hogy – szerintük – bűn visszatérni a jelenléti oktatáshoz.

Így tett például a Jobbikos Csányi Tamás is a Parlamentben.

„Újranyitni tehát az intézményeket nagyfokú felelőtlenség, sőt államtitkár úr, bűn!” – mondta a Jobbik országgyűlési képviselője.

Vagy egy tévéműsorban Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

Nekik sem lett igazuk, a gyerekek döntő többsége visszatért az iskolákba, a járvány pedig nem szabadult el a jelenléti oktatás miatt sem.

A hét elején az Origo több baloldali pártot is megkeresett, hogy bocsánatot kérnek-e a riogatásért, de egy kivétellel nem válaszoltak.

Az LMP társelnökét vasárnap az M1 is arról kérdezte, hogy szerinte nem volt-e felelőtlenség a baloldal részéről riogatni az embereket. Kanász-Nagy Máté kitérő választ adott.

„Szerintem ezt a különböző szereplőktől meg lehet kérdezni, mi a magunk részéről mindig is azt mondtuk, hogy mindenki regisztráltasson és oltassa be magát” – mondta az ellenzéki politikus.

Kerestük mi is a többi ellenzéki pártot. Azt kérdeztük tőlük, hogyan értékelik korábbi megszólalásaikat, és utólag belátják-e, hogy tévedtek, illetve vállalják-e a felelősségüket, de nem érkezett választ.