×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Áder János podcastja – Fenntartható hungarikum

 

A környezeti fenntarthatóság iskolai oktatásáról beszélgetett Matolcsy Miklóssal, a fenntarthatósági témaheteket szervező PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.

Az államfő emlékeztetett: a közoktatásban három témahetet is tartanak, a fenntarthatóság, a digitalizáció, valamint a pénzügy és vállalkozás területén, ezek célja, hogy a fiatalokat felkészítse az előttük álló kihívásokra. A fenntarthatósági témahét az ENSZ fenntartható fejlődési célok népszerűsítését szolgáló kezdeményezéséből ered – mondta Áder János.

A témahetet Matolcsy Miklós cselekvő programnak nevezte, amelyben a diákok aktivitására helyezik a hangsúlyt. Ezt erősíti meg az a – nemzetközi skála szerinti – 11 ezer tanuló által kitöltött kutatásuk is, mely egyértelműen azt mutatja, hogy a diákok fogékonyak a fenntarthatóság témái iránt.

Elmondta:

a diákok jelentős problémának nevezték a zajszennyezést, az illegális hulladék lerakását, de az élővizek tisztaságát, illetve szennyezettségét is.

Azok, akik részt vesznek a témaheteken, érzékenyebbek, aktívabbak társaiknál – tette hozzá.

Áder János úgy fogalmazott: ez a gondolkodás szemléletváltást is eredményezhet a következő generációknál, mivel azok a fiatalok, akiknek fontosak az említett problémák, valószínűleg felnőttként is jobban odafigyelnek majd a környezetre.

Az államfő hangsúlyozta: nagyjából minden harmadik magyar iskola részese a programnak, a 400 ezer körüli diák pedig szintén a kezdeményezés sikerét mutatja.

Idén az erdő, a divat, valamint az elektromos közlekedés fenntarthatósággal való kapcsolatát helyezték a középpontba.

Az államfő kiemelte: az év elején elkészült egy hét fejezetből álló Zöld Föld című tankönyv, amely olvasmányos formában mutat be fenntarthatósági kérdéseket 9–10. osztályosoknak.

Matolcsy Miklós elmondta: nem csak egy tankönyvről van szó, kerettantervet, munkafüzetet, pedagógiai módszertani kézikönyvet, valamint 30 órás akkreditált pedagógusképzést is tartalmaz a programjuk, amelynek bevezetésről már 200 iskola döntött.

Közölte azt is:

készül már a 11–12. osztályosoknak szóló tankönyvük is, valamint célként fogalmazták meg, hogy az általuk oktatott ismeretek az érettségi vizsgán választható tantárgyként is megjelenjenek.

A műsorban kitértek arra, hogy a PontVelem Nonprofit Kft. használt elemek és elektronikus eszközök begyűjtésével is foglalkozik, az iskolákban évente 70 tonna elemet, valamint 25–30 ezer mobiltelefont vagy más elektromos eszközt adnak le a diákok.

A tanulók ezzel a szelektív hulladékgyűjtéssel pontokat gyűjthetnek, amelyeket egy online bankban kezelhetnek: leköthetik, kamatoztathatják azokat, takarékoskodhatnak velük, miközben valódi banki tapasztalatokat szerezhetnek – mondta Matolcsy Miklós. Ráadásul az összegyűjtött pontjaikból webshopból ajándékokat vehetnek, vagy jótékonykodhatnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.