Bejegyezte a bíróság a Regőczi István Alapítványt

 

Bejegyezte a bíróság a köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita által létrehozott Regőczi István Alapítványt, amely a járvány miatt árvaságra jutott gyermekeken szeretne segíteni. Már most több száz felajánlás érkezett hozzájuk, amit jelenleg is próbálnak feldolgozni. Herczegh Anita, a kuratórium elnöke örömmel látta, hogy a magyarok egységesen fontosnak látják az árvák segítését.

Három-négy hét elteltével bejegyezte a bíróság az Áder János és felesége által alapított Regőczi István Alapítványt, amely a járvány miatt árvaságra jutott gyermekeken szeretne segíteni. Erről a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A várakozási időt munkával töltötték, hiszen számos bejelentés, valamint rengeteg felajánlás érkezett már az elnökséghez. Jelenleg azon vannak, hogy kialakítsák a megfelelő kapcsolati hálót, hogy más szervezetekkel együttműködve tudjanak segíteni. A helyi ismeretek hiányában fontos számukra, hogy együtt dolgozzanak adott esetben a polgármesterrel, az iskolaigazgatókkal vagy a különböző szeretetszolgálatokkal, mert ők vannak tisztában a családok helyzetével.


Amikor létrehozták az alapítványt, még ők sem sejtették, hogy milyen nagy feladat vár rájuk. Már több mint 500 család és körülbelül 800 gyermek segítéséről van szó.

A kuratórium három hölgyből áll, Herczegh Anita mellett Bagdi Emőke, pszichiáter és pszichológus, valamint Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató alkotják, akik egyből igent mondtak a felkérésre, hiszen számukra is egyértelmű volt, hogy segíteni kell az árvákon.

A köztársasági elnök és felesége saját forrásból ötmillió forintot ajánlottak fel, de rengeteg felajánlás érkezett az alapítványhoz, amit jelenleg is dolgoznak fel. Remélik, sikerül teljesíteni a céljukat, hogy 18 éves korukig kövessék a fiatalokat. „Nem véletlenül példaképünk Regőczi atya vagy Böjte Csaba testvér, mert ők is úgy vágtak bele az árvákat segítő feladatba, hogy ezt meg kell csinálni, fel kell vállalni ezt a feladatot, hogy miből, az majd valahogyan megoldódik” – mondta a kuratórium elnöke.

A kormányzat is látja ezt a gondot, és egységesen, minden gyermek számára több mint duplájára emelték az árvaellátást. Herczegh Anita elmondása szerint az alapítvány ettől abban próbál különbözni, hogy ők egy személyre szólóbb segítséget szeretnének nyújtani, hiszen van, akinek nem feltétlen az anyagi, inkább pszichológiai segítségre van szüksége például, vagy nyaraltatás hozzájárulásra, megszervezésére.

Hozzátette, hogy nagyon örült, és nagyon jó volt látni, hogy a magyar emberek mind, egységesen fontosnak tartják az árvák segítését, és köszöni mindenkinek a hozzájárulást.

Azt mondta, felsorolni sem lehet azt a rengeteg felajánlást, amit kaptak, több száz telefon, email érkezett hozzájuk. Nem csupán pénzbeli segítségről van szó, volt, aki munkáját, szakértelmét ajánlotta. Azonban hosszadalmas folyamat feldolgozni ezeket, így ezúton türelmet szeretne kérni mind az igénylőktől, mind a felajánlóktól.

Honlapjuk már működik, amelyen az alapinformációkat, az alapítvány email címét, számlaszámát találhatják meg.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Címlapfotón: Áder János köztársasági elnök, a Regőczi István Alapítvány alapítója, valamint felesége, Herczegh Anita és Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus, klímakutató, az alapítvány kurátorai (b-j) sajtótájékoztatót tartanak a Sándor-palotában 2021. május 12-én. Megkezdi működését a koronavírus miatt árván maradt gyerekeket segítő Regőczi István Alapítvány - jelentette be az államfő (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)