×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Az ellenzéki szavazók 70 százaléka várja el, hogy egy miniszterelnök tudjon angolul

 

A magyarok minden miniszterelnöktől elvárják, hogy tudjon angolul – emelte ki a Nézőpont Csoport vezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel a kutatásukra hivatkozva közölte: a válaszadók 83 százaléka mondta ezt, még a kormánykritikusok 70 százaléka is.

Utóbbiak az általános érvényű állítás megfogalmazásakor minden bizonnyal észben tartották, hogy Karácsony Gergelyt, az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként elinduló jelenlegi főpolgármestert az elmúlt napokban „kellemetlen helyzetbe hozta, amikor kiderült, hogy ő nem beszél angolul” – vélekedett Mráz Ágoston Sámuel.

Hangsúlyozta: a mai, egyre nemzetközibbé váló világban a miniszterelnököknek tárgyalóképeseknek kell lenniük. Régen „úri huncutság” volt a diplomácia, sok-sok protokolláris lassúsággal, mostanra ez felgyorsult,

és aki nem tud a folyosón néhány kedves szót szólni angolul a kollégáihoz, mert várnia kell a tolmácsra, az nehezen tudja érvényesíteni az országa érdekeit.

Arra a felvetésre, hogy miként lehetett Karácsony Gergely adjunktus, valamint doktori iskola hallgatója nyelvvizsga nélkül, Mráz Ágoston Sámuel úgy felelt: „előbb-utóbb ki fog derülni, hogy a szabályoknak a dinamikus értelmezéséről vagy a megszegéséről van szó”.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

Úgy vélekedett: fentiek dacára elég valószínű, hogy Karácsony Gergely lesz a győztese az előválasztásnak, amely inkább egy „utószó”. A baloldali pártok eldöntötték, ki legyen a miniszterelnök-jelölt, és csupán egy „látszatversenyt” szerveznek – hangoztatta.

A nyertese azonban más lesz az előválasztásnak, mint a győztese: Gyurcsány Ferenc

– jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint az összes előválasztási jelölt a korábbi miniszterelnök „kottájából játszik”.

Nem véletlenül beszélnek sokan arról, hogy ez egy Gyurcsány-show” – fogalmazott.

Mráz Ágoston Sámuel párhuzamba állította Karácsony Gergelyt Medgyessy Péterrel, szavai szerint 2004-re mindenki számára kiderült, hogy a korábbi miniszterelnök nem tényező a baloldalon, nem hoz magától fontos döntéseket.

A címlapfotó illusztráció.