×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Függetlenítetté válik az atomenergia-hivatal

 

Az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) átalakítása garantálja az erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését – mondta a Magyar Nemzetnek Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára azzal kapcsolatban, hogy egy kedden benyújtott törvénymódosító javaslat alapján az OAH 2022-től kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább.

A lap szombati számában megjelent interjúban az államtitkár a változtatás elsődleges okaként azt emelte ki, hogy Brüsszel rendszeresen számon kéri az OAH függetlenségét, és megkérdőjelezte az eddigi rendszer megfelelőségét.

Hozzátette, hogy a hivatal egy már működő és nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellre áll át: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) hasonlóan a törvényjavaslat az OAH esetében is önálló szabályozó szervi jogállásra tesz javaslatot, a szervezet felügyeletét az Országgyűlés biztosítja majd.

Schanda Tamás kifejtette: ezzel az atomenergia-hivatal a legmagasabb szintű szakmai önállósággal és függetlenséggel rendelkező hivatallá válik, ami a feladatköre miatt indokolt is. Növekszik a személyi, szervezeti, szabályozási és költségvetési autonómiája is, így a függetlenséggel kapcsolatos viták véleménye szerint egyszer és mindenkorra lezárhatók.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a törvényjavaslat a versenyszférához közelítő bérezést állapít meg a hivatal munkatársainak, biztosítva ezzel a megfelelő képzettségű és tapasztalatú szakemberek felvételét és megtartását.

A címlapfotó illusztráció.