×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Medián: Megtartotta előnyét a Fidesz az ellenzéki összefogással szemben

 

Komoly törésvonalak alakultak ki a városi és vidéki szavazók preferenciái között, máshogy szavaznak az idősek és a fiatalok is, de egy biztos: a Fideszre nyit az ország – derül ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A Medián februárban és áprilisban is felmérte a pártok támogatottságát és mindkét esetben a Fidesz előnyét mérte a közös ellenzéki listával szemben.

„E két felmérés a járvány kitörése óta változatlanul azonos módszerrel, 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével készült, nem nagyon van ok kételkedni a mérési eredmény valódiságában. A februári és az áprilisi mérés eredményeit most együtt közöljük” – idézte a Medián vezetőjének, Hann Endrének a HVG internetes felületén megjelent írását a Magyar Nemzet.

A felmérés szerint

  • A Fidesz 39 (február), illetve 40 (április) százalékon áll.
  • Az ellenzék a februári 30, után áprilisban 36 százalékot kapna.
  • A Kétfarkú Kutyapár támogatottsága 4 százalékra esett a februári  7 százalékról,
  • A Mi Hazánkra a februári 3 százalék helyett áprilisban 2 százalék szavazna.
  • Azok aránya, akik nem szavaznának, vagy nem tudják kire adnánk voksukat februárban 21 százalék volt, míg áprilisban 18 százalék.

Karácsony Gergely korábbi munkahelyének mostani ügyvezető igazgatója szerint az áprilisi adatokból kirajzolódik, hogy talán a korábbiaknál is élesebbek az egyes társadalmi csoportok szavazási szándékaiban mutatkozó különbségek.

A harminc év alattiak körében nagy többségben vannak a baloldal szimpatizánsai, a magasabb évjáratokban aztán kiegyenlítődik a verseny, negyven fölött pedig már a kormánypártiak vannak jóval többen.

A Medián felméréséből kiderül továbbá, hogy nagy szakadék választja el a kistelepüléseken élőket a nagyvárosiaktól: a falvakban kétszer annyian voksolnának a Fidesz–KDNP-re, mint a közös ellenzéki listára, míg a megyeszékhelyeken és különösen Budapesten jelentős többségben vannak a kényszer-koalíció szimpatizánsai – olvasható a Medián felméréséből.