×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Tovább gyűrűzik a brüsszeli vakcinabotrány

 

A TV2 helyszíni beszámolójából kiderült: a ciprusiak szerint nem meglepő, hogy az uniós egészségügyi biztos és családja korrupciós ügybe keveredett. A brüsszeli vakcinabeszerzésekről szóló vitatott szerződéseket aláíró politikus családi számláján korábban nagyjából egymilliárd forintnyi, tisztázatlan eredetű euró jelent meg. Az uniós biztos a róla szóló állításokat visszautasította – számolt be az M1 Híradója.

Egyre többet foglalkozik a ciprusi sajtó az uniós egészségügyi biztos korrupciós botrányával. Az újságok azt írják: „Stella Kyriakidest megvesztegethették a vakcinagyártók.”

Kiderült ugyanis, hogy a politikus családi cége négymillió eurót, vagyis átszámítva több mint egymilliárd forintot kapott. Állítólag megpróbálta eltitkolni, majd kölcsönnek feltüntetni, de nem sikerült.

 


A TV2 stábja megkereste az ügyben a ciprusi számvevőszéket, az interjút azonban nem sokkal a megbeszélt időpont előtt indoklás nélkül lemondták. A helyiek viszont készséggel elmondták: egyáltalán nem meglepő, hogy felmerült a korrupció gyanúja.

„Sajnos minden a pénzről szól, nagyon sok pénz mozog a politikusokon keresztül, és nem lehet tudni, melyik honnan jön és hová megy” – mondta egy helyi férfi. Egy másik pedig azt hangsúlyozta, hogy a politikusok könnyen megvesztegethetők.

A korrupciós botrányról azt feltételezik, hogy összefügghet az akadozó uniós vakcinabeszerzéssel. A szerződéseket ugyanis Stella Kyriakides írta alá, a dokumentumok pedig látványosan sokat kedveznek a nyugati oltóanyaggyártóknak.

„Oda viszik a vakcinát, ahol többet adnak érte”

A Feketén-Fehéren című vlog újságírója az ügyről korábban részletesen beszámolt. Ómolnár Miklós szerint a vakcinabeszerzésért felelős uniós biztos már jó ideje szoros üzleti kapcsolatban áll a legnagyobb oltóanyaggyártókkal.

Azt mondta: pénzügyi kimutatások igazolják, hogy Stella Kyriakides alapítványai korábban nagy összegű felajánlásokat fogadtak el többek között a Pfizertől, az AstraZenecától és a Johnson & Johnsontól – hangsúlyozta Ómolnár Miklós újságíró.

Stella Kyriakides egzisztenciálisan is függött ezektől a cégektől. Azoktól a vakcinagyártóktól, amelyekkel később, mint EU-biztos, mondjuk így, „leboltolta" az unió állampolgárainak egyértelműen előnytelen vakcinaszerződéseket.

Közben a nyugati balliberális elit hallgat, sem a sajtó, sem a politikusok nem reagálnak a korrupciós botrányra.

Az ügyben az M1 Híradója is kereste múlt héten az Európai Bizottságot arról, hogy mi a véleményük az egészségügyi biztos cége által kapott négymillió euróról, és terveznek-e vizsgálatot az ügyben – válasz azonban még mindig nem érkezett.

Nyilatkozott viszont az Eurológus blognak az Európai Bizottság szóvivője. Stefan De Keersmaecker visszautasította a megjelent híreket, amelyeket teljesen megalapozatlannak nevezett, sőt, jogi eszközök igénybevételét helyezte kilátásba.