×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Az oltóbuszok mellett már a háziorvosoknál is elérhetővé válik a Janssen vakcina

 

4 millió 850 ezren regisztráltak már az oltásra. Ha nem is rohamtempóban, de közeledik az 5 millió, legalább a regisztráltaknál. Szombaton is oltottak országszerte, a katonaság buszai például Nógrád megyében jártak. Újdonság, hogy jövő héten már a háziorvosi rendelőkben is lesz az egy dózisos Janssen-vakcinából.


Sorra érkeznek a tanárok a veszprémi kórház rendelőintézetébe. Ők már a második dózist kapják a koronavírus elleni vakcinából. Szombaton nyolcszázan kaptak itt védőoltást. A pedagógusok mellett azok is, akik az interneten foglaltak időpontot. A kórház főorvosa Bujdosó László azt mondta: napról-napra többen kérik a vakcinát.

„Veszprém megyében négy és fél hónapja oltunk, gyakorlatilag megállás nélkül, megítélésünk szerint a felnőtt lakosság felének az átoltása már megtörtént és ez egy jó szám, különösen hogyha Európával, vagy a világgal hasonlítjuk össze” – fogalmazott a főorvos.

Karnyújtásnyira a vakcina Miskolcon is. A megyei kórházban szinte percenként váltották egymást az oltásra érkezők.

Ide főleg ismétlő oltásra jöttek, de egyre több az újonnan regisztrált is. A kórházban hónapok óta oltanak egy megadott ütemterv szerint azért, hogy a lehető leggyorsabban megkaphassa mindenki az injekciót.

„Első lépésben a krónikus betegséggel rendelkezők, ezt követően pedig az egészségesek oltása, párhuzamosan a Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik vakcinákkal történő oltás. A várandósoknak azt a részét is fogjuk oltani, akik kimaradtak, valamilyen ok miatt, az oltásból” – mondta Szabó Miklós oltópont vezető.

A kórházakhoz hasonlóan a mobil oltópontokon sem állt le a munka a hétvégén. A honvédségi buszokon most a Janssen vakcinát adják be az embereknek. Olyanoknak, akik máshogy nem tudnák ezt megkapni.

„Nógrád megyét ismerve tudni kell, hogy aprófalvas település, itt nehezebb összehozni még az oltópontokra is azokat a személyeket, akik mondjuk mozgásukban korlátozottak vagy nehezebben tesznek meg hosszabb távokat, a tömegközlekedés sem mindenhol olyan tökéletes. És itt hadd köszönjem meg a polgármestereknek azt a munkát, amit segítségként megadnak nekünk” – mondta Szabó Sándor kormánymegbízott.

Jövő héttől már nemcsak a buszokon, a háziorvosi rendelőkben is elérhető lesz a Janssen egydózisú vakcina.

Megérkezett ugyanis az utánpótlás, amelyet javarészt már megkaptak a kormányhivatalok. Például a Jász-Nagykun-Szolnok megyei is.

„Első alkalommal kaptunk Janssen vakcinát. Ezeknek az oltóanyagoknak a felhasználására a háziorvosi rendelőkben kerül sor. Megyénkben 199 felnőtt és vegyes praxisban folyik a védőoltások beadása, ezek kapják az oltóanyagokat” – ismertette Faragó Éva helyettes megyei tiszti főorvos.

A fővárosban is készülnek már a jövő hétre. Hajnal óta válogatták a vakcinacsomagokat, amelyeket a kormányhivatal munkatársai szállítanak ki a praxisokba.

A Janssenből a budapesti rendelők is most kapnak először.

„4 550 adagnyi vakcina érkezett ez 910 ampulla, ami azt jelenti, hogy minden olyan háziorvos, aki területi ellátási szerződéssel rendelkezik, az fog ebből a vakcinából kapni, ez szinte az összes háziorvost jelenti” – közölte Sára Botond Budapest Főváros kormánymegbízottja.

Egyre többen kérik és kapják meg a koronavírus elleni vakcinát. Jelenleg 43 százalékos az átoltottság, ez majdnem a duplája az Európai Uniós átlagnak, ahol ez az arány 24 százalék. Eddig már több mint 4 millió 261 ezer embert oltottak be, csaknem 2 millió 453 ezren pedig már a második adagot is megkapták.

A címlapfotó illusztráció.