×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A WHO most kimondta, amit Magyarország már hónapokkal ezelőtt tudott

 

A Sinopharm az első nem nyugati vakcina, amit engedélyezett a WHO. Egy ilyen döntés tulajdonképpen azoknak az országoknak jelent segítséget, ahol nincs jól működő, nemzeti gyógyszerhatóság, amelyik meg tudná vizsgálni az oltóanyagot. A magyar hatóságok azonban már hónapokkal ezelőtt megvizsgálták, és ugyanarra az eredményre jutottak, mint most a WHO. Vagyis Magyarország – ebből a szempontból – hónapokat nyert a járvány elleni küzdelemben – hangzott el az M1 Híradójában.

Ma már a világ minden táján oltanak Sinopharm vakcinával. Ezt igazolják a külföldről átvett képsorok is. Kevesen gondolnák, de már több százmillió embert oltottak be a Kínából származó oltóanyaggal. Ez a szám pedig folyamatosan emelkedik. Ami pedig talán a legfontosabb, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a vakcina hatásos a vírus ellen és a beadását nem követik kellemetlen oltási reakciók.

Ahhoz képest, hogy egyes országokban még mindig elképesztő ütemben terjed a koronavírus és gyorsan szedi az áldozatait, az Egészségügyi Világszervezet meglehetősen későn hagyta jóvá az oltóanyag használatát.

Magyarország azonban nem késlekedett ennyit.

Az első Sinopharm vakcinaszállítmány február közepén érkezett meg hazánkba. Akkor 275 ezer ember beoltására elegendő oltóanyagot küldtek Kínából. Azóta pedig menetrendszerűen jönnek az újabb és újabb életeket mentő rakományok.

Orbán Viktor már január végén jelezte, hogy a kínai vakcinában bízik a legjobban. Az első oltást pedig egy hónappal később meg is kapta a miniszterelnök. Az erről szóló videót a Facebookon is megosztotta.


Azóta is rengetegen választják Magyarországon a Sinopharm vakcináját. Erre pedig azért van lehetőség, mert a magyar hatóságok már hónapokkal ezelőtt megvizsgálták az oltóanyagot és engedélyezték a Sinopharm használatát. Szakértők szerint, a magyar kormány időben felismerte a keleti vakcinákban rejlő lehetőséget és gyorsabban lépett, mint más államok, ezzel pedig életeket mentett meg.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta:

a Sinopharm vakcinája a koronavírus különböző variánsaival szemben is védelmet nyújt.

„Ennek a vakcinának van a legkevesebb oltási reakciója, nagyon jól tolerálható, fölvesszük a vakcinát, megkapjuk a két-három héten belül a kis igazolásunkat és mehetünk oda ahova szeretnénk. Ezt követően felvesszük a másodikat és mehetünk akár külföldre is, szabad előttünk a nyár. Mire várunk?” – fogalmazott Merkely Béla.

Az Egészségügyi Világszervezet az engedély megadását követően arról is pozitívan nyilatkozott, hogy a Sinopharm vakcinával az idősebb korosztály is biztonsággal oltható.

„Arról egyértelmű információink vannak, hogy az oltóanyag tizennyolc év felettiek esetében hatásos. A hatvan év felettiekkel kapcsolatban valóban kevesebb az adat, de egyáltalán nincs okunk azt feltételezni, hogy ebben a korcsoportban más lenne a hatás. Számos országban oltják vele ezt a korcsoportot is, és semmiféle ellenjavallatról nem számoltak be” – ismertette Alejandro Cravioto a WHO Stratégiai Tanácsadó Testületének elnöke.

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy

a WHO szerint nincs arra utaló jel, hogy a vakcinának eltérő hatása lenne a fiatalok és az idősek esetében.

„Az oltásellenes baloldal az elmúlt hónapokban több száz cikkben és nyilatkozatban támadta, és támadja most is az életmentő vakcinát. Magyar emberek életével szórakoznak, kockáztatják. Ez az elmúlt harminc év legaljasabb, legembertelenebb politikai akciója. Ezzel szemben jó hír, hogy a vakcina rendelkezésre áll, mindenki beoltathatja magát. A vakcina, az oltás életet ment” – fejtette ki Menczer Tamás.

A címlapfotó illusztráció.