Bármely oltást felvehetik az asztmások is

 

A szakemberek szerint a súlyos vagy nem megfelelően kezelt asztmás betegek esetében a Covid –19 fertőzés komolyabb lefolyású lehet és nagyobb kockázattal is járhat. Tamási Lilla, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai klinikájának igazgatóhelyettese és egyetemi tanára az M1-nek nyilatkozva minden érintettet bátorított bármely oltás felvételére.

Az asztma örökletes hajlamon alapul, mely az alsó légutak, a kis és közepes nagyságú hörgők gyulladásos betegsége –fejtette ki Tamási Lilla az M1 Ma Reggel című műsorában.

Az igazgatóhelyettes elmondta: a hajlam öröklődik, s ha ez a gyulladás nincsen kezelve, akkor tüneteket, panaszokat okozhat, és akár veszélyes asztmás rohamhoz is vezethet. A tüneteket pollenek, pszichés terhelés, vírus fertőzések, légszennyezés hozhatják elő,  melyek lehetnek fulladás, nehéz légzés, hajnali köhögés illetve, hogy a beteg kevésbé bírja a terhelést.


Tamási Lilla hangsúlyozta: megfelelő diagnózist kell felállítani, ugyanis ez egy életre szól – azonban ma már nagyon jól kezelhetők az sztmás megbetegedések.

Ma már az asztmások 90-95 százaléka ugyanolyan életminőségben és épp olyan hosszan élhet, mint egészséges társai.

A nem súlyosan asztmás betegek esetében ugyanolyan lehet a Covid-19-cel való megfertőződés esetén a rizikó, mint az egészséges populációnál.

Viszont annál az 5-10 százaléknál, akik súlyos asztmások, magasabb a tüdőgyulladás vagy az immunválasz gyengeségéből eredő szövődmények kockázata.

„Ha a rohamoldóra heti két-háromnál többször szükség van, akkor vissza kell menni a tüdőgyógyászhoz, mert a megelőző kezelés nem elégséges”

– tájékoztatott az igazgatóhelyettes.

Tamási Lilla elmondta: a  tüdőambulanciák teljes kapacitással működnek országszerte, így  betegek tudnak hova fordulni.

Kiemelte: érdemes az oltással megelőzni a fertőzést, ugyanis (a lázon kívül) az asztma és a Covid -19 tünetei megegyeznek. Így az asztmás beteg nem fogja tudni, hogy az asztmás állapota romlik-e vagy éppen fertőzésen esik át.

Kiemlet kockázat: érdemes oltással megelőzni a fertőzést

Az oltás az asztmások esetében ugyanúgy javasolt, mint minden krónikus beteg esetében.

Különösen fontos az oltás a súlyos asztmásoknak, akik nagy része már meg is kapta a koronavírus elleni vakcinát. Tamási Lilla elmondta: minden érintettet bátorít bármely oltás felvételére.