×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Egyre többen próbálkoznak önállóan átjutni a zöldhatáron

 

Élénkülnek a migrációs útvonalak szerte Európában - szinte mindenhol a bevándorlás erősödéséről számolnak be a kontinensen. A járvány miatt drágultak az embercsempészek, így egyre többen önállóan, vagy kisebb csoportokba verődve próbálnak átjutni a határon. Sokakat sikerül elfogni a szigorú határellenőrzések miatt. Idén egy közepes városnyi bevándorlót tartoztattak fel idén – hangzott el az M1 Híradójában.


Elvétve látni most egy-egy migránst Horgoson. A helyiek szerint a látszat csal, az illegális bevándorlók visszahúzódtak búvóhelyeikre a vajdasági település környékén.

Most van a Ramadán, amely alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek.

A horgosiak azt mondják, továbbra sem érzik magukat biztonságban a falujukban, mert mindennaposak a betörések, lopások, amit a migráns férfiak követnek el.

„Több helyen is, a szomszédságunkban is idősebb hölgy lakik, és már háromszor bementek. Hát, a nők jobban. A nők félnek itt a faluba', mert hát elég agresszívak” – mondta egy helyi férfi.

Arra, hogy tényleg nem tűntek el a migránsok a határ szerb oldaláról az a bizonyíték, hogy folyamatosan érik tetten őket a magyar határzárnál, tiltott határátlépés közben.

Tavaly Bács-Kiskun megyei határszakaszon április és májust leszámítva minden hónapban minimum ezer migránssal szemben kellett intézkednie a határvédelmi szerveknek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályának vezetője.

Bodor László hozzátette: a bevándorlók aktivitása szeptembertől az év végéig, az egyre romló időjárás, az egyre nehezebb terepviszonyok és a járvány második hulláma ellenére is folyamatosan növekedett.

Az alezredes azt is mondta, hogy a Ferenc-tápcsatorna nehezíti a védekezést, mert azon keresztül palackból épített tutajon, vagy kibelezett hűtőben érkeznek a migránsok.

Egy közepes városnyi, 31300  illegális migránst fogtak el idén eddig a magyar határon – erről beszélt az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György azt mondta: ugyan a járványhelyzet miatt duplájára, háromszorosára nőtt az embercsempészek díja, az úton lévőket ez sem tántorította el.

„A járványhelyzet miatt a határőrizet minden országban megszigorításra került. Hadsereget is bevetették a határőrizetre. Épp ezért elég sokan jönnek most már úgy, hogy nem embercsempészek, hanem ők maguk csoportokban érkeznek. Kifaggatják a már ott lévőket, akik már kísérleteztek. Igyekeznek megfigyelni a magyar határőrizeti rendszer működését és maguk kísérelnek meg átjutni.”

Bakondi György arról is beszélt, hogy már nő a görög-észak-macedón határon az illegális bevándorlók száma. A főtanácsadó szerint így hamarosan utánpótlást kapnak a jelenleg a magyar határon bejutással kísérletezők.

Közben a Földközi-tengeri útvonalon a jó idő beálltával ismét tömegével indultak meg az illegális bevándorlók Európa felé.

A Sea-Watch 4  is ismét szállítja a bevándorlókat Líbiából az olasz partokra, kedden 455 migránssal a fedélzetén kötött ki Szicília szigetén.

Az olaszországi Lampedusa szigetére pedig a múlt hétvégén Líbiából több, mint 700 bevándorló ékezett. Az olasz hatóságok csökkentendő a zsúfoltságot a helyi befogadóközpontban megpróbálnak minél több embert máshova áthelyezni. A sziget polgármestere az olasz sajtónak azt nyilatkozta: minden jel arra utal, hogy nyáron tömeges migrációs hullám várható.

A címlapfotó illusztráció.