×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint négymillió magyar élhet már szabadabban a védettségi igazolvánnyal

 

Több mint 4 200 000 ember számára állítottak már ki védettségi igazolványt. Ebben a beoltottak mellett azok is benne vannak, akik igazolhatóan átestek a fertőzésen az elmúlt hónapokban. A hétvégén rengetegen már ki is próbálták, hogy mire jó a védettségi igazolvány. Azok, akik már jogosultak az igazolványra, de még nem kapták meg, a Magyarország.hu oldalon jelezhetik, de akár személyesen is a kormányablakokban, ahol nem kell előzetesen időpontot foglalni – hangzott el az M1 Híradójában.

A mai napig 4,2 millió védettségi igazolványt gyártottak le a beoltottak és a koronavírus-fertőzésen igazoltan átesettek számára. Az igazolványok gyártása, kipostázása folyamatosan zajlik. Előfordul azonban, hogy a rendszer túlterheltsége miatt még nem kapta meg mindenki, aki jogosult rá.

A kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra a Kossuth Rádióban azt mondta: amennyiben az igazolvány nem érkezik meg, vagy az azon szereplő adatok pontosítása szükséges, elektronikusan a Magyarország.hu oldalon,

személyesen pedig a kormányablakokban lehet bejelentést tenni, és ehhez hétfőtől előzetes időpontfoglalás sem szükséges.

Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondta: aki személyesen tesz bejelentést a védettségi kártya ügyében, az sem fogja helyben megkapni, mert minden esetben postai úton küldik meg.


Hozzátette, a beoltottak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben maguk is ellenőrizhetik a rendszerben az adatokat.

Ha az oltás tényét rögzítették,

és két héten belül nem érkezett meg a védettségi igazolvány, akkor érdemes intézkedni.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra is felhívták a figyelmet, hogy a védettségi igazolvány kiemelt jogi védelmet kapott, így aki az igazolványt meghamisítja vagy jogosulatlanul használja fel az közokirat-hamisítást követ el, ami öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A címlapfotó illusztráció.