Kormányzati segítség – Több mint duplájára emelkedik az árvaellátási díj minimuma

 

Az intézkedés 42 ezer családnak jelent segítséget, ennyien kaptak eddig kevesebb mint ötvenezer forintot havonta. A kormány ezzel az intézkedéssel azokon az egyszülős családokon szeretne segíteni, ahol egy szülő teljesít kettő helyett, vagy ahol mindkét szülő meghalt és a gyermek árván nevelkedik.

Természetesen ez az összeg gyermekenként értendő és az árvaellátás minimum összegének meghatározásakor a nyugdíjtörvény végrehajtási rendelete az irányadó – mondta el Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója az M1 Család’21 című műsorában.

Csak a koronavírus-járvány miatt több mint hatszáz gyermek veszítette el az egyik vagy mindkét szülőjét. A kormány azonban nemcsak nekik, hanem minden árván vagy félárván nevelkedő gyermeknek, illetve egyedülálló szülőnek segítséget nyújt a bajban. A legújabb intézkedés szerint 2022. január 1-től az árvaellátás havi minimum összege 24 250 forintról 50 000 forintra emelkedik.  A 2021. december 31. után megállapítandó árvaellátások esetében az új rendelet az irányadó, de az emelés a jelenleg folyósított összegekre is vonatkozik – mondta Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Az egyszülős családokat már korábban is több kedvezmény megillette. Megemelt családi pótlék, a rendszeres gyerekvédelmi kedvezmény, a bölcsődei felvétel. Létrehoztuk az Egyszülős Központot az Egyszülős Családok Alapítványával

– ismertette az intézkedéseket Beneda.

A három éve működő központ létrehozására a kormány félmilliárd forintot biztosított. A létesítmény munkatársai tanácsadással, jogsegélyszolgálattal, mediációval, rendszeres programok szervezésével és táboroztatással segítik az egyedülálló szülőket és gyermekeiket.

A budapesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt csaknem két évben a központ több mint hetvenféle szolgáltatásával 14 500 egyszülős családot ért el.

Az egyszülős központ krízishelyzetekben is segít, hiszen a közösség körülvesz, támogat, és ha kell, akkor meg is tart.

„Van egy feladat, ami két emberre lett tervezve, és azt a feladatot egy embernek kell ellátnia. Ami most január elsejétől támogatás érkezik, újabb támogatás, az egy óriási nagy lépés”

– fogalmazott Nagy Anna, az Egyszülős Központ Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az emelés a megbecsülés jele is, hiszen a tragédia után, a társát elvesztett egy szülőnek két ember munkáját kell elvégeznie a továbbiakban.

A lelki gyógyulás hosszú, sokszor véget nem érő folyamat. A kormány abban tud segíteni, hogy a gyászhoz ne társuljon nyomasztó érzés az anyagi dolgok miatt. Ezért 2022-től az árvaellátás minimum összege több mint a duplájára emelkedik. Ez akár 25 ezer forint havi emelést is jelenthet gyerekenként.

Az árvaellátással kapcsolatos információkat a kormányhivatalok, illetve a Magyar Államkincstár honlapján érhetik el az érintettek. Ez az intézkedés is azt bizonyítja, hogy a családok minden élethelyzetben számíthatnak a kormány segítségére.

Beneda Attila továbbá elmondta, hogy ahol sajnálatos módon az egyik szülő elhunyt, ott különböző intézkedésekkel, így akár pénzügyi támogatással is segíteni kell.

Egy gyerek, ha elveszíti a szülőjét,  semmi nem fogja pótolni. A pszichológus se fogja pótolni, mi sem fogjuk pótolni, és semmi más nem fogja pótolni. Még elképzelni sem tudja az életét, hogy mi fog vele most történni a következő időszakban, keresi és el is fogadja a segítséget, ha mellé áll valaki – mondta Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

Magyarországon 55 ezer árva vagy félárva gyermek jogosult árvaellátásra, amelynek átlagos összege jelenleg havonta 41 ezer forint. A jogosultak közül 42 ezren kapnak 50 ezer forintnál kevesebb pénzt havonta. Az árvaellátás minimuma jelenleg 24 250 forint, ezt emelik meg most 50 ezer forintra.

A címlapfotó illusztráció.