Új választás jöhet Bulgáriában

 

Bulgáriában várhatóan júliusban előrehozott választásokat tartanak, miután szombaton az április elején megtartott parlamenti választásokon harmadik helyen befutó Bolgár Szocialista Párt is jelezte, hogy visszautasítják a kormányalakítási megbízást.

A szocialisták úgy nyilatkoztak, lehetetlennek érzik, hogy működőképes többségi kormányt hozzanak létre ilyen szétaprózódott parlamenti erőviszonyok között, és ezért május 5-én – amint megkapják – azonnal visszaadják majd a kormányalakítási megbízást.

Rumen Radev államfőnek ezek után fel kell majd oszlatnia a parlamentet, átmeneti kormányt kell kijelölnie, és új választásokat kell kiírnia két hónapon belül, várhatóan július 11-re.


Az április 4-i választást az eddig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párt nyerte meg, de végül feladta a kormányalakítási próbálkozásait. Pár nappal később a legnagyobb ellenzéki erő, a választáson a második legtöbb voksot szerző Van Ilyen Nép (ITN) nevű párt is visszaadta a kormányalakítási megbízást.

Az elnök még egy harmadik jelöltet is megbízhat kormányalakítással, de ennek kudarca után elkerülhetetlenné válik az előrehozott választások kiírása.

A parlamentbe bekerült három olyan új párt, amely kifejezetten a korrupció elleni jelszavakkal szerzett népszerűséget. A Szlavi Trifonov népszerű énekes és televíziós műsorvezető által vezetett ITN a tavaly nyári kormányellenes tüntetések nyomán jött létre.

A szocialisták közölték, hogy a három új párt nem hajlandó szövetségre lépni velük.

„Politikai éretlenségről tettek tanúbizonyságot, nem tudták legyőzni a saját egójukat” – kommentálta a három párt hozzáállását újságírók előtt Kornelia Ninova, a szocialisták vezetője, hozzátéve, hogy ilyen helyzetben lehetetlennek tartják, hogy kormányt tudjanak alakítani.