Öt év járhat a védettségi igazolvány hamisításáért

 

Megjelent szombaton egy kormányrendelet, amely értelmében öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos bűntettet követ el.

Egy szombaton megjelent kormányrendelet értelmében öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos bűntettet követ el – számolt be az Magyar Nemzet.

A jogszabály értelmében az számíthat a büntetésre, aki „a SARS-CoV–2 koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletben meghatározott hamis közokiratot vagy magánokiratot készít, más nevére szóló valódi közokiratot vagy magánokiratot felhasznál, információs rendszerbe adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz”.

Ugyancsak büntetés jár annak, aki hamis igazolványt forgalomba hoz vagy azzal kereskedik vagy bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő jelszót vagy számítástechnikai programot készít, forgalomba hoz vagy azzal kereskedik. A szabályozás vasárnaptól lép életbe.