×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatott a baloldali oltásellenes propaganda – Erről elfelejtett beszámolni az ellenzéki sajtó

 

A kormánypártiak több, mint kétharmada, míg az ellenzékiek több, mint fele oltatná be magát – a két tábor között jelentős, 12 százalékos különbség van. A baloldal számára kedvezőtlen eredményről nem számoltak be a jelentősebb ellenzéki lapok. Orbán Viktor miniszterelnök szerint az eredmény is mutatja, hogy hatott a baloldal oltásellenes kampánya.

A kormánypárti gondolkodású emberek 71 százaléka hajlandó magát beoltani, míg a baloldali pártok híveinél ez csak 59 százalék. Ez jelentős különbség – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor a Policy Solutions legutóbbi felmérésének eredményére pénteken a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnök szerint a baloldal oltásellenes, és oltásellenes kampányokat folytat, aminek megvan az eredménye.

„Tehát a baloldal oltásellenes kampánya nem volt hatástalan, mivel azok, akik rájuk figyelnek, kevésbé akarják magukat beoltatni”

– mutatott rá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a baloldali emberektől azt kérte, hogy ne hallgassanak a baloldali pártok oltásellenes kampányára, mert azzal, hogy nem oltatják be magukat, saját maguknak és embertársaiknak ártanak. Hangsúlyozta, hogy az oltás nem pártpolitikai kérdés, így politikai nézettől és szimpátiától függetlenül senkinek sem szabad elutasítani a vakcinát, mert emberéletekről van szó.

„Az oltás nemzeti ügy” – hangsúlyozta.


A kormányfő által idézett felmérés egészen pontosan arról kérdezte meg az embereket, hogy „ön beadatná-e magának a koronavírus elleni, valamelyik védőoltást?”

  • A magukat kormánypártinak mondok 43 százaléka biztosan, 28 százaléka valószínűleg beadatná magának az oltást, a kettő együtt 71 százalék.
  • Az „ellenzéki pártok közös listájára” szavazók csak 26 százaléka adatná be biztosan az oltást, 33 pedig „valószínűleg” beadatná, ami összesen csak 59 százalék.
  • Tehát a kormánypártiak 71, míg az ellenzéki szavazók 59 százaléka kérné biztosan, vagy valószínűleg az oltást.
  • Még nagyobb a különbség, ha a magukat biztosan beoltatók arányát vesszük: itt a kormánypárti 43 százalék áll, az ellenzéki 26 százalékkal szemben, tehát a különbség 17 százalék.

Mint ismert a baloldali pártok régóta folytatnak oltásellenes kampányt, a legkirívóbb eset talán a DK-s Komáromi Zoltáné, aki praktizáló háziorvosként jelentette ki, hogy ő vitatkozna azzal az állítással mely szerint bármelyik oltás, jobb, mint a betegség.

Rajta kívül is naponta lehetett hallani hasonló nyilatkozatokat vezető ellenzéki politikusoktól, a DK még peticiót is indított a kínai vakcina ellen, az ellenzéki pártok pedig az országgyűlés elé is terjesztettek egy törvényjavaslatot, amely betiltotta volna az orosz és a kínai vakcinákat.

Korábban a Policy Solutionshoz hasonlóan a szintén baloldali Publicus felmérése éppen az ellenkezőjét állította.

„A kutatások szerint a Fidesz táborában vannak többen, akik nem kérték az oltást” – idézte a Publicus felmérését Karácsony Gergely főpolgármester.

Hasonló hangvételben számolt be a Publicus felméréséről a baloldali sajtó, például

a Népszava (ők rendelték a felmérést), a Telex, a 24.hu, és a Klubrádió is kritika nélkül közölte az eredményt.

„Propaganda ellen beoltva - Az ellenzéki szavazóknál nagyobb az oltási hajlandóság” – közölte a Népszava, de a Policy Solutions ezzel ellentétes eredményéről nem számoltak be.

„Publicus: Kisebb az oltási hajlandóság a kormánypárti szavazóknál” – írta a Telex. A lap a Policy Solutions felméréséről igen nagy terjedelemben számolt be, ennek ellenére írásukból „kifelejtették”, hogy a kormánypártiak körében sokkal nagyobb az oltási hajlandóság, ehelyett azt írták, hogy „a Fideszre és az ellenzékre szavazók között is többségben vannak egyébként az oltáspártiak”.

„Publicus: az ellenzéki szavazóknál nagyobb az oltási hajlandóság, mint a kormánypártiaknál” – harsogta a 24.hu. Ők is elhallgatták a Policy Solutions kutatását.

„Míg a kormánypárti szavazók alig több mint fele, az ellenzéki választók határozott többsége szeretné beoltatni magát” – írta a Publicus felmérésére hivatkozva a Klubrádió, akik szintén elfelejtettek beszámolni a baloldali narrativába nem illő Policy Solutions eredményeiről.

A fentiekhez hasonlóan járt el az Index, és a 444.hu, ők szintén nem tartották eléggé érdekesnek a Policy Solutions felmérést, ahogy Karácsony Gergely főpolgármester posztjai között sem találtuk nyomát a számára kedvezőtlen eredménynek.

A Publicus Intézet eredménye egyébként sokak szerint azért sem tűnt reálisnak, mert a kormányzati és kormánypárti szereplők nem győzik eleget hangsúlyozni:

minden Magyarországon forgalomba hozott vakcina hatásos és biztonságos, mindenki vegye fel az oltást, senki se válogasson vakcinák közt, mert az emberéletekbe kerülhet.

Ezt tükrözi a miniszterelnök fenti nyilatkozata is.

A címlapfotó illusztráció.