×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyarok 91 százalékának jó a kapcsolata az édesanyjával

 

A magyarok többsége nagy tisztelettel, szeretettel és odafigyeléssel viszonyul az édesanyjához. A legtöbben, a megkérdezettek 91 százaléka, a saját bevallásuk szerint kifejezetten jó és szoros kapcsolatban állnak az édesanyjukkal, négyötödük szinte mindennap beszél vele, és többségük, 96 százalékuk felköszönti őt május első vasárnapján – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) anyák napi felméréséből.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért április 14. és 16. között ezerfős reprezentatív felmérésében többek között azt vizsgálta, hogy milyen viszonyban vannak a felnőtt korú magyar emberek az édesanyjukkal.
Molnár Balázs, a KINCS stratégiai és koordinációs elnökhelyettese, a Jó reggelt, Magyarország! műsorában ismertette a felmérés eredményeit, melyből egyértelműen kiderül, hogy a magyarok elismerik az édesanyákat (79 százalék).
A kutatásban részt vevő válaszadók 56 százalékának él az édesanyja, közülük 91 százaléka mondta azt, hogy jó vagy nagyon jó kapcsolatot ápol vele, és mindössze 3 százalékuk mondta azt, hogy a kapcsolatuk rossz – mondta Molnár Balázs.
A kérdőívben kitértek a koronavírus-járvány hatásaira is, és a válaszokból az derült ki, hogy

a megkérdezettek 18 százalékának szorosabb lett a kapcsolata az édesanyjával az elmúlt egy–másfél évben.

A magyarok túlnyomó többsége (81 százalék) mindennap vagy majdnem mindennap beszél az édesanyjával, 84 százalékuk rendszeresen megosztja vele az örömeit, 63 százalékuk pedig azt is el szokta mondani, ha bánat éri. A nők kapcsolata általában szorosabb az édesanyával, közöttük a férfiakhoz képest körülbelül 10 százalékkal többen vannak azok, akik nagyon erősen kötődnek az édesanyjukhoz.
Anyák napján, május első vasárnapján a magyarok elsöprő többsége – 96 százalékuk – felköszönti az édesanyját.

„A válaszadóknak közel 80 százaléka mondta azt, hogy megbecsülik Magyarországon az édesanyákat”

– emelte ki Molnár Balázs, és hozzátette, a magyar egy nagyon családcentrikus nép, értékelik és ünneplik az édesanyákat, többségük úgy gondolja, hogy Magyarországon nagy elismerésben részesülnek az édesanyák, legyen szó kismamákról, gyermeket nevelőkről, nagymamákról vagy dédnagymamákról.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: