Hamarosan ismertetik a 16 éven felüliek oltásának részleteit

 

Több mint 2 250 000 vakcinát kap Magyarország egy hét alatt keletről és nyugatról. Ennek már több mint a fele megérkezett, így csak ismételni lehet, ami tegnap is elhangzott az M1-en: már mindenki számára van vakcina, aki regisztrál, akár napokon belül megkaphatja. Reggelig 3 774 000 első körös oltást adtak be. Gyorsan közeledik a 4 millió. A Sinopharm mellett már az AstraZenecára is bárki foglalhat időpontot az interneten – közölte az M1 Híradója.


Annyi vakcina érkezett már Magyarországra, hogy mindenki számára jut ” – mondta az országos tiszti főorvos., Müller Cecília. Folyamatosan és egyre több koronavírus elleni oltóanyag érkezik. A múlt szombaton például 600 000 Sinopharm vakcina, és azóta is szinte naponta érkeznek az újabb szállítmányok.


Hétfőn 38 400 adag Moderna, kedden 355 680 Pfizer, 19 ezer 200 AstraZeneca, 480 000 Szputnyik és 24 000 adag Janssen érkezett, csütörtökön és pénteken pedig további Sinopharm, Moderna valamint AstraZeneca oltóanyag-szállítmány várható.

Magyarország az Európai Unió második legátoltottabb és legvédettebb országa. Az országos oltási munkacsoport vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar lakosság 38 százaléka kapott már oltást, és mivel van elég oltóanyag,

már csak az embereken múlik, hogy védettek lesznek-e a vírussal szemben.

„Most először mondhatom azt, hogy már nem a vakcinamennyiségen múlik, hogy a várakozók közül ki, mikor kapja meg az oltást, hanem egyedül csak azokon, akik az oltást felkívánják venni, illetőleg minden Magyarország területén tartózkodó magyar állampolgáron” – mondta György István az országos oltási munkacsoport vezetője.

Mivel az online időpontfoglaló rendszer jól vizsgázott az elmúlt napokban, ezért azt továbbra is mindenki igénybe veheti, aki oltásra regisztrált, és így egy-két napon belül megkaphatja az injekciót, függetlenül az életkorától. György István kiemelte, hogy már nem kell várni a háziorvos hívására, mert minden regisztrált az online felületen könnyedén foglalhat időpontot az ország bármely oltópontjára.

„A regisztráltak csütörtökre és az azt követő napokra is tudnak időpontot foglalni a Sinopharm vakcinával történő oltásokra. Emelett már a mai napon az Astra Zeneca vakcinára is megnyitjuk az online időpontfoglalót” – tette hozzá az országos oltási munkacsoport vezetője.

Az operatív törzs döntése alapján

mostantól azok is jelentkezhetnek az oltásra, akik három hónapon belül estek át a koronavírus fertőzésen, a tizenhat életévüket betöltött fiatalok oltásának részleteit pedig napokon belül ismertetik.

A vakcinák rendszeres érkezése és az oltások tették lehetővé azt, hogy Magyarországon javuljon a járványügyi helyzet” – mondta Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján.

„Míg sok helyen a világban rendkívül heroikus küzdelem folyik, nálunk a járványügyi adatok javulóban vannak. Természetesen a koronavírus itt van köztünk, ezért rendkívül fontos továbbra is minden védelmi intézkedés betartása” – szögezte le. A védőoltásra regisztráltak az Eeszt.gov.hu címen megtalálható Lakossági portálon tudnak időpontot foglalni.

A címlapfotó illusztráció.