Így kezdődött a tömeges oltás a kínai vakcinával

 

Elindult itthon a tömeges oltás. Szerdáig több száz helyszínen adják be a Sinopharm vakcinát; most azok a regisztráltak is megkapják a védőoltást, akik online foglaltak időpontot az elmúlt napokban. Összesen 600 000 adag kínai oltás áll rendelkezésre, de hamarosan újabb utánpótlás érkezik. A beoltottak száma folyamatosan nő: eddig csaknem 3 604 000-en kapták meg az oltás első adagját és egyre többen jelentkeznek be az oltásra – hangzott el az M1 Híradójában.


Az oltási kedv növeléséért kampányt is indítottak, amelynek eredménye a jelentkezők számán is látszik.


„Részben a felhívókampánynak köszönhetően, részben talán annak is, hogy az intézmény a saját közösségi oldalán közzétette az oltás lehetőségét, és a környéken élőket és a környék önkormányzatait arra kértük, hogy ezt a hírt osszák meg, úgy látjuk, hogy az érdeklődés jó” – mondta Óváry Csaba, a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház intézményvezetője.

Vsárnap csaknem 7800 adag Sinopharm vakcinát szállítottak a békés megyei kórházba.

Az orvosok szerint egyre nagyobb a bizalom a kínai oltóanyagban is.

„A Sinopharm vakcina, ugyanúgy mint a Magyarországon elérhető összes oltóanyag, biztonságos és hatékony oltóanyag, úgyhogy ugyanúgy ajánlom ennek a felvételét, ennek az oltásnak, mint a Pfizer vagy egyéb, már megszokott oltóanyagokat” – fogalmazott Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója.

A tömeges oltásra kapacitásbővítéssel készültek a Debreceni Egyetemen. Az eddigi 30 helyett már 75 oltóhelyen adják be a vakcinát. „Több mint kétszeresére tudott bővülni a naponta beadható oltások száma. Gyakorlatilag ezzel az oltóhely számmal tízezer fölötti oltás beadására képesek vagyunk akár egy nap alatt” – ismertette Papp Mária oltási szakmai koordinátor.

Időseket és fiatalokat is oltottak Miskolcon. Több ezren kapnak védőoltást naponta.

„Az oltóhelyünk kapacitása az olyan 3400-3500 fő maximum. Ezenkívül van még rendelkezésre álló oltóhely, amennyiben nagyobb előjegyzésre kerülne sor. A hétvége során nagy mennyiségű vakcina került allokálásra a központi kórházba, ez tizenegyezer fölötti nagyságrendet jelent. Ez biztosítja, hogy folyamatosan, tömeges jelleggel végezzük ezeket az oltásokat” – fejtette ki Kozma Ádám, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főgyógyszerésze.

A Szent Imre Kórházban, Budapesten is probléma nélkül indult el a tömeges oltás a Sinopharm vakcinájával. A Sinopharmával együtt háromféle vakcinával oltanak, sorban nyitják az új oltópontokat, hiszen egyre több a jelentkező. Naponta csaknem 2200 embert kapja meg az injekciót.

„Nagy segítséget jelent, hogy kaptunk mind orvosokat, mind asszisztenseket más intézményekből, a kerületi szakrendelőkből önkéntesek is besegítenek. Ezúton is köszönjük nekik” – mondta a kórház főorvosa, Jámbor Zoltán.

Folyamatosan oltanak a kórházakban és a háziorvosi praxisokban is.

Hétfő reggelig mintegy 3 604 000 embernek adták be a vakcina első dózisát, 1 665 000-en pedig már a második oltáson is túl vannak. Szombaton éjszaka megfeszített tempóban dolgoztak a szakemberek a 600 000 adag kínai vakcina ellenőrzésén – közölte az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: ez a szállítmány is biztonságos és megfelel az előírásoknak.

„Sok-sok száz ember dolgozott azon, hogy meggyőződjünk arról, hogy ez a szállítmány is megfelel valamennyi követelménynek, amely rendelkezésre bocsátható és beoltható az oltópontokon” – tette hozzá. Kijelentette: a tömeges oltásra minden regisztrált az Eeszt.gov.hu oldalon jelentkezhet a tajszám és a születési dátum magadásával.


Ahogy korábban írtuk, elkezdődött a tömeges oltás azzal a 600 ezer Sinopharm vakcinával, mely szombaton érkezett Magyarországra. A hétvégén még több oltóanyag érkezik hazánkba – derült ki az M1 Híradóból.

A tervek szerint Budapesten nagyjából 900 praxisban, 42 ezer embert oltanak be szerdáig, így az ellátóhelyeket és a logisztikai hálózatokat előzetesen felkészítették a terhelésekre.

„Fokozatosan az erőforrásainkat úgy növeljük, és úgy vonjuk be a csapatainkat, ahogy a vakcinák érkeznek, és amennyi vakcina éppen rendelkezésre áll”

– mondta Sára Botond Budapest kormánymegbízottja, majd hozzátette, fel vannak készülve a két-háromezer ember beoltására.

Múlt hét péntek óta lehet időpontot foglalni, az újonnan kialakított időpontfoglaló rendszerben. Jól vizsgázott a rendszer, ugyanis a jelentkezés után pár órával  például Zalaegerszegen már be is oltották a pácienseket. Horváth Tihamér, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház oltóorvosa az M1-nek elmondta, jól halad az oltás, és várják továbbra is az oltandókat a kórházban.

Mára már több mint 3 600 000 ember megkapta az első oltását, a másodikat pedig már több mint 1 665 000-en, így Magyarország a második az uniós beoltottsági ranglistán.

Ezen az oldalon lehet regisztrálni: https://www.eeszt.gov.hu/

A teljes videó itt tekinthető meg:

A címlapfotó illusztráció.