Kinyitottak a teraszok, eláruljuk hogy mikor kell maszkot viselni

 

Megnyitottak a vendéglátóhelyek teraszai. Mától ételt és italt is lehet fogyasztani, de csak a kerthelyiségekben. A teraszokon kint nem kell maszkot viselni, de bent igen – közölte az M1 Híradó.


Ennek az volt a feltétele, hogy az átoltottság elérje a 3 és fél milliót. A ma reggeli friss adatokból látszik, hogy 3 millió 577 ezren megkapták az első oltásukat.


Mától este fél tízig lehet a vendégeket kiszolgálni a teraszokon. A kijárási tilalom kezdete ehhez kapcsolódóan este 11 órára tolódik. A maszkot a vendégeknek csak a mosdókban vagy a megrendelt étel átvételekor kell viselniük. A felszolgálóknak a vendéglátóhely teljes területén kötelező a maszk. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra is érvényesek a védelmi intézkedések.

„A nyitásnak, az enyhítésnek a fokozatossága az éppen amiatt történik, mert vannak eredmények, amit a magyar embereknek, honfitársainknak fegyelmezettségének, az eddigi türelmének köszönhetően értünk el, nagyon fontos, hogy az elért eredményeket a járvány terjedésének csökkentését, lassítását a későbbiekben is megőrizzük, ehhez kéri a rendőrség a lakosságnak a további jogkövető magatartását” – mondta Gál Kristóf az Országos Rendőr-Főkapitányság szóvivője.

Mindenkinek köszönetet mondott az eddigi együttműködésért Dömötör Csaba a közösségi oldalára feltöltött videóban. Az államtitkár a terasznyitás kapcsán hangsúlyozta: a kormány eltörölte a teraszok után fizetendő közterület-használati díjat, ezzel is segítve az újraindulást. Emlékeztetett arra, hogy a nyitás ellenére bizonyos szabályok betartása továbbra is kötelező.

„A teraszokon a vendégeknek nem kell maszkot hordaniuk, de az ott dolgozóknak igen. A vendéglátósoknak egyébként segítség, hogy a kormány eltörölte a teraszok után fizetendő közterületi díjat. A teraszok nyitását sokan váruk már, ez egy szimbolikus esemény, azt bizonyítja, hogy bő egy éves küzdelem után már nemcsak beszélünk arról, hogy majd valamikor visszatérhetünk a normális életünkhöz, hanem meg is éljük ezt. Köszönet mindenkinek az együttműködésért és a türelemért. Már nincs messze a vége” – mondta.

A vendéglátóhelyek többsége átvészelte a leállást. Erről a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke beszélt az M1-en. Kovács László szerint segítettek a kormányzati intézkedések: például a bértámogatás, a teraszdíj eltörlése, vagy a 10 millió forintos kamatmentes támogatás. Most a legnagyobb kihívást a munkaerő visszacsábítása jelenti majd, mert sokan más területre mentek dolgozni.

„Bár sokan azt mondták, hogy most az elején megpróbálják tartani az áraikat, a saját nyereségük terhére fognak nyitni és a költségemelkedéseket vállalni, azonban hosszú távon ez valószínűleg nem működhet, de azért biztos, hogy kell egy fél év, mire beáll a piac újra, hiszen most még senki nem tudja, hogy milyen lesz a tartós kereslet." - fogalmazott.

Nagyon erős konkurencia például az építőipar és kisegítő munkaerő, az boldogan ment el olyan helyre, ahol hétfőtől-péntekig dolgozik, szombat - vasárnapja szabad, az ünnepnapjai szabadok, este nem kell dolgozni, és közel annyit, vagy esetleg még több pénzt is kap a munkájáért. Tehát nagyon nehéz lesz visszacsábítani azokat, akik esetleg máshol jobban érzik magukat, és óvatosnak kell lennünk, nehogy külföldre visszaszivárogjanak, minél gyorsabban nyitnak a külföldiek, annál inkább helyzeti előnyben vannak ugye a külföldre vágyók, mert akkor elmehetnek. Tehát itthon kéne tartanunk a külföldi, külföldön dolgozott munkaerő egy részét” - tette hozzá Kovács László.

Az M1 tudósítói ellátogattak a most nyíló teraszokra is:

Mikor, hova mehetünk? Megmutatjuk a nyitás lépéseit

kiemelt kép: MTI