Milliós bírságokkal szorítanák vissza a horrorkaravánokat

 

Január óta már több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki itthon a horrorkaravánok miatt. A túlsúlyos és balesetveszélyes vontatmányokat az év eleje óta büntethetik szigorúbban, a hatóságok pedig fokozottan ellenőriznek is. Eddig 21 esetben, szinte kivétel nélkül külföldi sofőrökkel szemben kellett intézkedni súlyos szabálytalanságok miatt – hangzott el az M1 Híradójában. 


Két autószállító trélert kötöttek össze, úgy vontatták egymást Csongrád-Csanád megyében szerb sofőrök. Kilóg a kocsi hátulja a teherautóból, ez az utolsó kocsi a sorban, előtte még kettő haladt, az első platós teherautó rakománya is kis lecsúszott.


„A köznapi nyelv nyilvánvalóan azt érti rajta, amihez egyébként a jogi szankció is társul, párosul, amikor a közlekedő járműnek a megengedett legnagyobb össztömegére vagy a megengedett legnagyobb tengelyterhelésére vonatkozó adatokat, mértékeket a közlekedő gépjármű vezetője megszegi, magyarul túllépi" – mondta Ragány Zoltán ügyvéd.

A hatóságok megelégelték, hogy a szinte kizárólag külföldi szállítmányozók a többi közlekedő biztonságát veszélyeztetve pakolták meg a járműszerelvényeket.

Perjámosy István, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője szerint el lehet mondani, hogy zéró tolerancia van a vontatás vonatkozásában.

A bírság 30 százalék feletti túlsúlynál 500 ezer forint. Amennyiben itt a járműszerelvény nem személygépkocsival kerül vontatásra, akkor  vezetési-pihenési idők, illetve a tachográf  kötelezettség elmulasztása miatt további 800 ezer forint bírság járhat – fogalmazot.t

A szigorítások január végén léptek életbe, azóta több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a szabálytalan fuvarozókra.

„Ilyenkor a hatóság, ami vagy a rendőrség, vagy a közlekedési hatóság, a járművet visszatarthatja, gyakorlatilag azonnal kitilthatja a forgalomból, meg kell fizetni a bírságot, és ami a legfontosabb, meg kell szüntetni a szabálytalan állapotot, tehát nem közlekedhet tovább. Ezzel a két jogszabályi módosítással gyakorlatilag a horrorkaravánok magyarországi közlekedését megszüntettük" – fejtette ki Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára..

Január vége óta 21 esetben intézkedtek a közlekedési hatóság emberei tömegtúllépés és 17 alkalommal dokumentációs hiányosságok miatt.

A címlapfotó illusztráció.