Új módszerrel csalnak ki adatokat a kiberbűnözők

 

Újfajta adathalászati módszerre figyelmeztetett a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Ismeretlenek magukat ügyintézőnek kiadva próbálnak meg személyes adatokat gyűjteni, a csalók rendszerint valamilyen hibára hivatkozva kezdeményezik az egyeztetést a gyanútlan internetfelhasználóval.

 

A koronavírus-járvány kezdete óta egyre inkább elterjedtek az elektronikus úton történő csalások. A legutóbbi támadások banki ügyfeleket vesznek célba, akiket adataikat különféle trükkökkel kicsalva károsítanak meg a csalók.

Az adathalász-támadás elleni védekezésről és a csalók felismeréséről beszélt Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában.

Nem a bankok rendszerébe próbálnak behatolni a csalók, hiszen ezek a rendszerek a legbiztonságosabbak közé tartoznak Európa-szerte, és nem is a bank nevében keresik meg az embereket.

Egy elképzelt harmadik félről számolnak be, és azt mondják, azért kellene megadnunk a személyes, bizalmas banki adatainkat, mert elakadt a csomagunk, vagy valami más probléma adódott

– hívta fel a figyelmet a szóvivő.

„Nagyon sokszor azt kérik az emberektől, hogy töltsenek le egy alkalmazást, és akkor látni fogják, hogy a csomagszállítás éppen hol tart. Ezek az alkalmazások kémprogramként funkcionálva leszedik a bizalmas banki adatokat, amivel utána megkárosíthatják a gyanútlan áldozatot” – figyelmeztetett Binder István.

Elmondta, hogy ha lehet, ezeket a programokat az emberek semmiféleképpen ne töltsék le, ha viszont már megtörtént a baj, akkor a legfontosabb az, hogy azonnal értesítsék a bankjukat. A bank ilyen esetekben azt tanácsolja, hogy

az ügyfelek tiltsák le a bankszámláikat és a bankkártyáikat, ezek mellett pedig célszerű visszaállítaniuk a gyári beállításokat a mobiltelefonjukon.

A csalók adatkezelési egyeztetés céljából jelentkezhetnek telefonon vagy más eszközökön is. Ilyenkor fontos azt tudni, hogy egy bank semmilyen kommunikációs eszközön nem kéri a bizalmas adatainkat. A Magyar Nemzeti Bank azonnal jelzi a honlapján, ha csalást észlel.

A címlapfotó illusztráció.