Szombattól megnyithatnak a teraszok és módosul a kijárási tilalom

 

Valószínűleg már pénteken elérjük a három és fél millió beoltottat, így szombaton kinyithatnak a teraszok, valamint a kijárási tilalom is módosul majd – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A kormány korábban már döntött arról, hogy az újranyitás lépcsőzetesen fog megtörténni. Ennek értelmében, amikor elérjük a három és fél millió beoltottat, akkor kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, és öt órától este fél tízig lehetnek nyitva, a kijárási tilalom pedig módosul este 11 órára. Ez valószínűleg már holnap, de legkésőbb szombaton életbe lép.

Az ezzel kapcsolatos intézkedéseket holnap írja alá a belügyminiszter

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A jövő héten nagy mennyiségű vakcinával fognak oltani, így ennek következtében akár két héten belül már a négymillió beoltottat is elérhetjük.

Gulyás Gergely arra buzdít mindenkit, hogy minél többen regisztráljon az oltásra. A beérkezett nagy mennyiségű vakcinának köszönhetően

azok is, akik most regisztrálnak, egy-két héten beül megkaphatják az első oltásukat.

Mivel az országban önkéntes a védőoltás felvétele, így elengedhetetlen a regisztráció. Újításként tesztfázisba helyeztek egy időpontfogási rendszert. Az érintettek már megkapták az sms-t, amely tartalmazza a linket, melyen keresztül időpontot foglalhatnak.

Elmondta, jó döntés volt, hogy hétfőn újraindították az iskolákat. Zökkenőmentesen zajlott. Úgy a szakszervezetek, mint a pedagógusok, és a szülők is pozitívan értékelték.

A kormányinfót itt nézheti vissza:

A 2021-es költségvetés módosítására volt szükség, az erre vonatkozó intézkedések már folyamatban vannak. A jövő hét folyamán az új tervezetet az Országgyűlés elé fogják terjeszteni, néhány héten belül pedig a 2022-es költségvetést is benyújtják – emelte ki.

Kifejtette: a 2021-es költségvetésben a GDP mintegy 12 százalékának megfelelő, hatezermilliárd forintos alapot hoznak létre, amely azt szolgálja, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet mérséklődésével, a társadalmi immunitás megközelítésével a gazdaságot újraindítsák. Jelezte, a 2022-es büdzsében 7000 milliárd forint lesz az újraindításra.

A gazdaság újraindítása a kormány legfontosabb célja, ezért kell mindent megtenni – hangoztatta Gulyás Gergely.

A bértámogatás május hónapra is jár a vendéglátóhelyek számára, még akkor is, ha kinyithatnak.

– közölte.

A kormány ezenkívül benyújtotta a veszélyhelyzet meghosszítására vonatkozó indítványát. Ez a kezdeményezés véghatáridőt is tartalmaz, az őszi ülésszak kezdetét, hiszen nyáron nem üléseik a parlament. Viszont amint nem lesz indokolt a vészhelyzet, a rendkívüli felhatalmazást a kormány visszadja. A felhatalmazásra azért van szükség, hogy az oltási kampány, a járványügyi védekezés továbbra is zökkenőmentesen folyatódjon – emlékeztetett.

Ennek értelmében Gulyás Gergely az ellenzéket arra szólította fel, hogy hagyjon fel az oltásellenes kampánnyal, legalább a járvány elleni védekezésben teremtse meg a nemzeti összefogást, és ne játsszon többé az emberek életével.

A kormány döntött a beoltottakra vonatkozó szabályokról is, ezekről a héten Orbán Viktor miniszterelnök tesz bejelentést

– mondta.

Amíg Magyarországon nem alakul ki a tömeges immunitás, a tömeges védettség, addig a határok zárva maradnak, hogy így is védjük az állampolgárokat. De amint lehetőség lesz, feloldják a határzárat – reagálta újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Kiemelte, a határok munkavégzés céljából most is átjárhatók.

Vakcinafelesleg egyelőre nem áll fenn. Mivel egy járvány közepette fejlesztették ki a gyártók az oltóanyagokat, egyelőre csak azt tudják garantálni, hogy hat hónapig hatékonyak.

Még nincs tapasztalat arról, hogy a hat hónap lejárta után újra kell-e oltani. Így most

a magyar és az uniós szakértők is azt vizsgálják, szükség lesz-e az újraoltásra. Amikor erre a kérdésre választ kapunk, majd csak azután beszélhetünk arról, kialakul-e vakicnafelesleg, és akkor mi a teendő

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az ellenzék saját szabad döntése, hogy a választásokon miként indul. Azt a döntést hozták, hogy olyannal kötnek szövetséget, akik már 2010 előtt csődbe vitték az országot. Hogy jövőre ki marad hatalmon, azt a választók fogják eldönteni. Vagyis a választókra van bízva, hogy visszahozzák a 2002-es válságot, vagy felhatalmazást adnak a polgári kormánynak, amely kivezette a csődből az országot – mondta a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki összefogással kapcsolatban feltett kérdésre.

A szuperliga kísérletre reagálva úgy fogalmazott, örül, hogy meghiúsulni látszik a kezdeményezés, mivel úgy látja ennek az volt a célja, hogy a benne részt vevő csapatok elszakadjanak a nemzeti ligájuktól, és nagyobb bevételre tegyenek szert. Hozzátette, hogy az európai politikai erők is egységesen léptek fel a kezdeményezés ellen.

Ausztriában azért vezették be az ingyenes teszteket, mert nem volt elég oltás. Magyarországon ez a probléma nem áll fenn, hamarosan négymillió ember oltott lesz. Nem az ingyenes tesztek oldják meg a járványhelyzetet, hanem az átoltottság. Ezért

Magyarország arra törekszik, hogy minél hamarabb minél több embert oltsanak be

– húzta alá.

Több uniós ország azért áll rosszul az oltásban, mivel ideológiai kérdést csináltak a járványkezelésből, és nem hajlandók keleti vakcinával oltani, holott az is pont ugyan olyan hatékony, mint a nyugatiak. Ezt a hibát Magyarország nem követte el, látszik is az eredménye, hiszen az európai oltási listán a második helyen áll – mondta Gulyás Gergely.

A magyar szakemberek már vizsgálják a Janssen vakcináját. A vizsgálat eredménye dönti el, hogy a vakcinával oltanak-e Magyarországon – hangsúlyozta.

A címlapfotó illusztráció.