Már látszódnak a vírusvédelmi intézkedések hatásai

 

Már csaknem három hete csökkenő tendenciát mutat az új fertőzöttek száma Magyarországon. Hétfőn egymillió lakosra vetítve 168 teszt lett pozitív, ilyen alacsony számra pedig két hónapja nem volt példa. Ez az adat az uniós napi átlagnál is alacsonyabb. Átoltottságban továbbra is élen jár az ország, a lakosság 34 százaléka már megkapta legalább az első oltását – hangzott el az M1 Híradójában.


Március elején leállt a fél ország, szigorú óvintézkedések léptek életbe a romló járványhelyzet miatt. Bezártak az iskolák, az óvodák, a fodrászatok, kozmetikák, a legtöbb szolgáltató és üzlet. Csak az élelmiszerboltok, patikák, drogériák nyithattak ki.

Az utcára pedig azóta is csak maszkban lehet kimenni. A döntést a miniszterelnök jelentette be. Orbán Viktor azt mondta: nincs más választás, zárni kell, hogy aztán fokozatosan újraindulhasson az élet.

„Akkor tudunk nyitni, ha most zárunk" – mondta közel hat hete a kormányfő.

A szigor egy hónapig tartott, áprilisban jött a részleges enyhítés. Kinyithattak az üzletek és újraindulhattak a szolgáltatások, a héten pedig megkezdődött a jelenléti oktatás-nevelés az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán.

A fokozatos nyitás annak köszönhető, hogy javul a járványhelyzet Magyarországon. Vagyis a tavasszal bevezetett védelmi intézkedések és a rendkívül gyors oltási kampány meghozta a várt eredményt.

És ez már az adatokban is látszik. Március végétől folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma egymillió lakosra vetítve, a harmadik hullám csúcsához képest mostanra 70 százalékkal mérséklődött ez az adat.

A kedden jelentett adatok szerint 24 óra alatt egymillió lakosra vetítve 168 teszt lett pozitív, ami az elmúlt két hónapban a legjobb adat és alacsonyabb az uniós napi átlagnál is, ami 197. Jelenleg továbbra is Ciprus, Svédország, Franciaország és Horvátország regisztrálja a legtöbb fertőzöttet naponta az Európai Unióban.

Az átoltottságban pedig Magyarország továbbra is az élen jár: a lakosság csaknem 34 százaléka kapott legalább egy adagot valamelyik vakcinából, szemben az uniós 19 százalékkal.

A kedvező fordulat egyértelműen érzékelhető – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília hangsúlyozta: kevesebb a beteg és egyre több a gyógyult. Ugyanakkor elhúzódó, mérsékelt javulásra számítanak. Mert a brit mutáns súlyosabb szövődményeket okoz és a fertőzöttek hosszabb kórházi kezelést igényelnek.

„Magasan platózunk ugyan, de már megkezdődött azoknak az adatoknak a csökkenése, amelyben reménykedtünk. A védelmi intézkedések és már a beoltott védőoltásoknak köszönhetően, egyértelműen érzékelhető, hogy az új fertőzöttek száma csökkenőben van" – mondta a tiszti főorvos.

Müller Cecília hozzátette: a koronavírust kizárólag oltással lehet legyőzni. Azzal, hogy egyre több fiatal regisztrál, mint fogalmazott: megcsillan annak a lehetősége, hogy megszabadulunk ettől a pandémiás helyzettől és lassan, óvatosan vissza tudjuk nyerni megszokott életünket.

A címlapfotó illusztráció.