Akár a metróig is levezeti gazdáját egy jól kiképzett vakvezető kutya

 

Segítő- és terápiás kutyákat kiképző szervezeteknek nyílt pályázati lehetőség, melynek célja, hogy a négylábúak segítségével minél több ember élhessen önálló életet. Egy vakvezető kutya kiképzése évekbe is telhet, de azután akár a gyalogátkelőhelyet, a buszmegállót a lépcsőt, vagy a bejárati ajtót is képes megkeresni a gazdájának – hangzott el az M1 Híradójában.

A miskolci Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában évente tizenöt állatot képeznek ki, akiket már kölyökkorukban kiválasztanak speciális egészségügyi és viselkedési vizsgálatok alapján. Ezután egy nevelő családhoz majd kiképzőhöz kerülnek, akik megtanítják nekik az alapvető vezényszavakat, közösséghez, és egyre szélesebb körű ingerekhez szoktatják.

„A vakvezető kutya nem csak a közlekedésben segít, hogy az ember balesetmentesen el tudjon jutni egyik helyről a másikba, de nagy segítség mentálisan is, egy társ a gazdájának, aki mindenestől elfogadja és szereti” – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola szakmai vezetője.


Magyarországon régi hagyománya van a segítő kutyák kiképzésének. A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége több mint 40 éve keresi a megfelelő társat a gazdáknak. A szervezetnél jelenleg több mint 70-en várakoznak arra, hogy sorra kerüljenek.

„Megilletik azok a jogok és kedvezmények, amelyek a segítőkutyákra vannak, tehát be tudnak menni egy üzletbe, tudnak tömegközlekedési eszközökön közlekedni, mert a kutya a gazdájának a biztonságos közlekedését segíti”

– fejtette ki Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elnöke.

 

Őket támogatja a kormány legújabb pályázata, amire a segítő- és terápiás kutyákat kiképző szervezetek jelentkezhetnek, összesen 45,3 millió forint értékben.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár elmondta: elkötelezett abban, hogy a fogyatékossággal élők minél önállóbb életet élhessenek. Az államtitkár szerint ezt alapvetően a foglalkoztatáson keresztül lehet megtenni, hogy legyen mindenkinek önálló jövedelme, valamint akadálymentesítéssel.

„Ma már rengeteg dolgot tudunk akadálymentesíteni, és van egy emblematikus, még mindig meglévő akadálymentesítés: ők a segítőkutyák” – fogalmazott.

Azok a szervezetek, amelyek megfelelnek a feltételeknek, a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján 2021. április 30-ig pályázhatnak.

A címlapfotó illusztráció.