Svájcba és az Egyesült Államokba vezetnek az „ördög ügyvédjének” szálai

 

Az Egyesült Államokhoz és Svájchoz fordult jogsegélykérelemmel az ügyészség, hogy kiderüljön, ki állhat Az ördög ügyvédje blog mögött. Ezen jelent meg a 2019-es önkormányzati választások előtt egy videó, mely Győr akkori polgármesterével kapcsolatos. Zsarolás és személyes adatokkal való visszaélés miatt indult eljárás. Ezt a nyomozást segítheti – a feltételezések szerint – az amerikai és svájci hatóság – közölte az M1 Híradója.


Az Egyesült Államokba és Svájcba vezetnek Az ördög ügyvédje nevű baloldali lejáratóportált finanszírozó pénzmozgások – írta a Pesti Srácok. A portál úgy tudja: a nyomozók amerikában találták meg a blog szerverét, Svájcban pedig azt a bankszámlát, amelyről a Facebookon hirdetett posztokat kifizették.


A magát csak „ördög ügyvédjének” nevező, kilétét nem vállaló szerző blogján a 2019-es önkormányzati választások előtt szivárgott ki egy videó, mely Győr akkori fideszes polgármesterével volt kapcsolatos. Az ügyben zsarolás és személyes adatokkal való visszaélés miatt folytat eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A Fővárosi Főügyészség az M1-nek megerősítette:

megalapozott gyanú miatt az ügyben érintett külföldi hatóságokkal is felvették a kapcsolatot.

„A nyomozó hatóság előzetesen állásfoglalást kért a Fővárosi Főügyészségtől a megalapozott gyanú fennállása tekintetében. A Fővárosi Főügyészség illetékes osztálya pedig az állásfoglalást megadta: megállapította, hogy a megalapozott gyanú mindkét gyanúsított esetében fenn áll” – közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Társtettesként elkövetett személyes adatokkal való visszaéléssel eddig két személyt, köztük Gyurcsány Ferenc ügyvédjét, Czeglédy Csabát gyanúsították meg. Utóbbit maga a politikus erősítette meg közösségi oldalán.

A Magyar nemzet április elején arról írt: Czeglédy Csabát kihallgatták az ügyben. A lap a kihallgatás jegyzőkönyve alapján úgy fogalmaz: a hatóság szerint Czeglédy Csaba segített abban, hogy Az ördög ügyvédje honlapot és az azon keresztül kiszivárgott videót megismerje a nyilvánosság.

A címlapfotó illusztráció.