A bizalom és az igény is nő a koronavírus elleni védőoltásokra itthon – Békés megyében már új oltóhelyeket nyitottak

 

Kedden is országszerte folytatódott az oltás: a háziorvosoknál, a kórházi oltópontokon, valamint az oltóbuszokon is. Több helyen már a 30-40-50 éves korosztálynál tartanak, de emellett az ismétlő oltásokkal is jól haladnak. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta: a regisztrált 65 év felettiek több mint 90 százalékát, míg a középkorúak 53 százalékát már beoltották – hangzott el az M1 Híradójában.


Kedden is országszerte folytatódott az oltás: a háziorvosoknál, a kórházi oltópontokon, valamint az oltóbuszokon is.


Pető Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház szakorvosa az M1 Híradójának elmondta, hogy 24 oltópont működik egy időben egyszerre. Egy oltópont személyzete egy orvosból, adminisztrátorból és egy oltónővérből áll. Kikérdezéssel, vizsgálattal és az injekció beadásával is alig néhány perc az oltás.

Békés megyében teljes kapacitással működnek az oltópontok. A növekvő érdeklődés miatt új oltóhelyeket is nyitottak, összesen 12 ezer injekciót adnak be a héten.

„Az idősebb korosztály már nem jön, tehát a regisztráltaknak az oltása ebben a korosztályban úgy gondolom, hogy a megyénkben szinte 100 százalékosan megtörtént. Egyre több a fiatalabb korosztály, a 60 év alattiak vannak már soron” – emelte ki Seres Ábel, Békés Megyei Központi Kórház Réthy Pál Tagkórház osztályvezető főorvosa.

Kaposváron a középkorúakat oltották a Szputnyik V vakcina második dózisával. A héten 3500 embert oltanak be, de ehhez az orvosok és az önkéntesek munkája mellett a páciensek felkészültségére is szükség van.

Szörényiné Ványi Gabriella, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház oltópontvezetője arra kérte az oltásra érkezőket, hogy a megadott időpontra érkezzenek, mert azzal elkerülhető a tumultus és a várakozás.

A folyamatot azzal is lehet gyorsítani, ha kitöltve viszik magukkal a Koronavírus.gov.hu oldalon elérhető hozzájárulási nyilatkozatot.

A honvédség oltóbuszai is járják az országot.

Tolna megyében négy faluba vitték el a vakcinát. Kedden Alsónyéken csaknem 200 embert oltottak be.

A buszok tízfős személyzetét az önkormányzatok és a katasztrófavédelem is segíti. Így két nap alatt 1500 embert oltanak be. A cél, hogy a legkisebb faluban is megkapja az oltást, aki kéri.

„Magyarország továbbra is élvonalban van”

A regisztrált 65 év felettiek több mint 90, míg a középkorúak 53 százalékát már beoltották– közölte Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a javuló járványügyi adatokban a védelmi intézkedések mellett már a magas oltási szám is látszik.

„Nő a lakosság körében a bizalom a védőoltások iránt, nő az igény is, és úgy tűnik, hogy sikerül eloszlatni azokat a téves információkat, félelmeket, bármiféle fenntartást a védőoltásokkal szemben, amiket korábban némely esetekben tapasztaltunk” – mondta a tisztifőorvos.

Müller Cecília kiemelte: emelkedik a regisztrálók száma, már több mint 4 326 000-en jelentkeztek az ingyenes védőoltásért.

A címlapfotó illusztráció.