Kell még néhány nap a visszarázódáshoz – kinyitottak az óvodák, iskolák

 

Hathetes kényszerszünet után újraindult a tanítás az általános iskolák alsó tagozatán. A diákok 85–90 százaléka ment iskolába. Azok a szülők, akik még nem akarták elengedni a gyereküket, az iskolaigazgatótól kérhettek erre engedélyt. Az elmúlt három hétben minden köznevelésben dolgozónak lehetősége volt, hogy megkapja az oltást, az adatok szerint 73 százalékuk kérte. Velük együtt hétfő reggelig 3 266 000-en kapták meg legalább az első oltást Magyarországon – hangzott el az M1 Híradójában.


Debrecenben, a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskolában is maradtak a korábban bevezetett szabályok. Belépéskor megmérték a gyerekek testhőmérsékletét, kötelező volt a kézfertőtlenítés és a maszk viselése is.


A siófoki Beszédes József Általános Iskolában hat osztály több száz tanulójának kezdődött el a jelenléti oktatás. „A nyári szünet utáni visszatéréshez tudnám ezt hasonlítani. Mindenki nagyon várta egy egészséges izgalommal. Ez a hét elsősorban én úgy gondolom, hogy a beszélgetésé és az ismétlésé lesz” – fogalmazott Dorogi Ferenc intézményvezető.

A kisdiákok 90 százaléka ment az iskolába

A kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskolában is megkezdődött az alsósoknak a tanulás. Több mint ezerháromszázan ültek vissza a padba, amely 90 százalékos arány. A higiéniára itt is fokozottan ügyelnek.

„Az iskolai dolgozók teljes munkaidőben maszkot viselnek, és a legtöbb kis tanítványunk is maszkot visel, mert mindenki belátja, hogy az egészség védelmében ez az elsődleges, amit meg tud tenni” – mondta az iskola igazgatója, Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna.

Testhőmérséklet-mérés és kézfertőtlenítés után lehet belépni

a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskolába is. Alsó tagozaton kiemelten fontos a jelenléti oktatás, a pedagógusok azt mondták: örülnek, hogy ismét személyesen taníthatnak.

Az Óbudai Nagy László Általános Iskolában két csoportra bontották az osztályokat, hogy még tovább csökkentsék a fertőzés kockázatát „Folyamatos az ózonosítás, a kézfertőtlenítők használata. Négy helyen járnak be a gyerekek az épületbe, elkerülendő a zsúfoltságot és minden közösségi térben nagyon odafigyelünk a maszkhasználatra” – közölte Szilágyiné Debreczeni Mária igazgató.

Hat hét után nyitottak ki újra az általános iskolák, 350 ezer diák térhetett vissza a tantermekbe.

Az intézményeket alaposan fertőtlenítették és mindenhol szigorú járványügyi szabályokat alkalmaznak. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter az M1-nek azt mondta, az újranyitás biztonságos, de a szülők továbbra is dönthetnek úgy, hogy otthon tartják gyermekeiket.

„Országosan körülbelül tíz-tizenöt százalékos lesz azon gyerekeknek az aránya, akik nem jöttek, akik valamilyen módon úgy érezték, hogy biztonságosabb otthon. Egész pontosan a hiányzásban még benne vannak azok is, akik egyéb más mód miatt hiányoznak. Az látszik, hogy alapvetően Budapesten vannak helyek, ahol magasabb ez a hiányzás, a kisebb településeken egyértelműen kisebb ez a hiányzás. A pedagógus kollégákról pedig alig-alig hallani olyat, aki nem vette fel a munkát” – ismertette a friss tapasztalatokat az elnök.

Következő lépésként várhatóan május 10-től a felső tagozatosok és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolákba. Előtte megtartják az érettségiket, de tavalyhoz hasonlóan idén is csak írásbeli vizsgák lesznek.

Kinyitottak az óvodák is

A nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvodába hétfő reggel összesen százötven gyermeket vittek be a szülők. Azt mondták: kell még néhány nap a visszarázódáshoz.

A hathetes szünet után 41 óvoda nyitotta meg újra a kapuit a szabolcsi megyeszékhelyen. Több mint 4400 gyermeket vártak, akiket mindenhol szigorú egészségügyi szabályok mellett fogadtak az óvónők.

Nagyon vártuk már a gyerekeinket, hiszen márc 8. óta csak ötfős csoportokban voltak a gyerekek az óvodában. Ma reggel teljes létszámmal, teljes alkalmazotti létszámmal a műszaknak megfelelően érkeztek a dajka nénik, az óvodapedagógusok” – mondta Szikszainé Kiss Edit intézményvezető.

Veszprém megyében is újra gyerekzsivajtól voltak hangosak a csoportszobák, és a már elfelejtett játékok is előkerültek. Az ajkai óvoda termeit folyamatosan fertőtlenítik, rendszeresek a szellőztetések, de az összevont foglalkozásokat egyelőre még nem tartják meg.

„Továbbra is fennáll az a szabály, hogy egy szülő kísérheti be a gyereket az óvodaépületbe, kézfertőtlenítés, hőmérőzés az ajtóban megtörténik, és maszkot kell viselni a felnőtteknek, ha belépnek az épületbe” – fejtette ki Ráczné Németh Csilla intézményvezető.

Újra megnyitottak fővárosi óvodák is. Csepelen a szülők jelentős része úgy döntött, hogy eljött az ideje a folytatásnak. Az intézmény vezetője elmondta:

hetek óta készültek arra, hogy biztonságos körülményeket alakítsanak ki.

„A mai nap folyamán hetvenöt százalékunk érkezett meg az épületekbe a huszonegy tagintézményünkbe, ez gyakorlatilag nem egy rossz arány, de nyilván itt a szülőket minden alkalommal tájékoztattuk az adott feltételekről, hogy egyáltalán hogyan tudjuk a gyermekeket fogadni, milyen körülmények között. Nem vegyítjük a csoportokat, tehát próbáltuk úgy szeparáltan, ahogy eddig is” – fogalmazott Hirholczné Faragó Tünde intézményvezető.

Az országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: ahol szükség volt rá, a honvédség is segített a fertőtlenítésben.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a hétvégén lezárult a köznevelésben dolgozók oltási kampánya, amiben összességében már több mint kétszázezer pedagógus, óvodai és bölcsődei dolgozó kapta meg a vakcinát.

A címlapfotó illusztráció.