Jeruzsálemben próbálják rendezni vitájukat a magyar zsidó szervezetek

 

Egy izraeli bíróságon kéri két magyarországi zsidó szervezet a zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát. A bírósághoz forduló szervezetek szerint igazságtalan és jogszerűtlen, hogy jelenleg az örökjáradékból nyolcvanszázalékos részesedést kap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A Mazsihisz szerint a támadás példátlan és elfogadhatatlan. Az örökjáradékot a magyar állam biztosítja, például az egyházak hitéleti és közéleti tevékenységéhez. De a pénz elosztásába az állam nem szól bele – hangzott el az M1 Híradójában.


Sokkal nagyobb rész járna az örökjáradékból, azaz a kommunizmus idején államosított, ám vissza nem igényelt egyházi ingatlanok után fizetett állami kárpótlásból az Orthodox Izraelita Hitközségnek” – nyilatkozta az M1-nek a zsidó felekezet elnöke.


Deutsch Róbert hozzátette: forráshiánnyal küzdenek, ezért kezdeményezték a Mazsihisznél a 2012-ben kötött megállapodás újratárgyalását, amely meghatározza, hogy az éves szinten 1,8 milliárd forintot kitevő örökjáradékból mekkora rész jár a zsidó vallási közösségeknek.

Elmondta,

megkeresésükre nem érkezett érdemi válasz a Mazsihisztől, ezért az izraeli rabbinátus vallási bíróságához fordultak.

„Én bízom benne, hogy talán evvel a Mazsihiszt arra kényszerítjük, hogy tárgyalóasztalhoz ülhessünk és egy fair megállapodást tudjunk elérni, ami mindenki számára az” – fogalmazott Deutsch Róbert.

Etikátlannak és szakmaiatlannak tartja a Mazsihisz ellen benyújtott keresetet a szövetség elnöke (képünkön). Heisler András hangsúlyozta: kilenc évvel ezelőtt a megállapodást, amit a három zsidó felekezet kötött, a magyar kormány jóváhagyta és azt egy kormányrendeletben rögzítette, ezért ezt az ügyet nem szabad egy külföldi bíróság elé vinni.

„A magyar kormány ebben semleges pozícióban van, és az, hogy egy magyar kormányrendelettel jóváhagyott megállapodást egy külföldi bíróság kezébe akarnak adni, az meg egészen elképesztő” – fejtette ki.

Az örökjáradék elosztása a zsidó vallási közösségek ügye, ezért természetes, hogy mint ahogy más vitás ügyet, úgy ezt is az egyházi bíróság előtt, Jeruzsálemben próbálják meg rendezni” – ismertette Köves Slomó. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija azt mondta:

az örökjáradékból az egyházak hitéleti tevékenységüket finanszírozzák. Szerinte ott is aránytalanság van.

„Azért csatlakoztunk, mert jelen pillanatban a hitéleti szolgáltatások tekintetében például jelenleg az EMIH-nek több rabbija dolgozik Magyarországon, mint a Mazsihisznek, az EMIH-nek és az ortodox hitközségnek együttvéve több zsinagógája van. Az oktatás területén, legyen az a felnőttoktatás vagy a gyermekoktatás, ugyancsak jelentős munkát végeznek a tradicionálisabb, hagyományőrzőbb közösségek, és ez nem tükröződik vissza az örökjáradékban” – szögezte le Köves Slomó.

A vezető rabbi hozzátette: az elmúlt több, mint húsz évben

a zsidó egyházaknak járó örökjáradék összege 30 milliárd forintot tett ki, ebből 27 milliárd volt az, amit a Mazsihisz kapott,

a fennmaradó összegen osztoztak a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséggel. Szerinte ezért jogos, hogy igazságosabban osszák szét az örökjáradékot.