Törőcsik Marinak a színjátszás volt az élete

 

Hosszan tartó súlyos betegség után életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Azon kevesek egyike, aki díjat nyert a cannes-i fesztiválon is – hangzott el az M1 Híradójában.

Törőcsik Marit a Körhinta című filmdrámában ismerhette meg a nagyközönség, 1956-ban. Több mint hatvan filmben játszott többek között az Ez csak színjáték című alkotásban is.

1976-ban A Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Cannes-i fesztiválon.  A filmet a 2013. decemberében elhunyt férje, Maár Gyula rendezte.

A filmes karrier mellett a színpadon is elbűvölte a közönséget. A Nemzeti Színházban kezdett játszani. Több száz darabban szerepelt.

Többek között Csehov négy felvonásos komédiájában a Cseresznyéskertben Ravenszkaját, a földbirtokosnőt alakította.

De nem csak a komédia műfajában játszotta el magabiztosan a szerepeit. Shakespeare drámájában a Rómeó és Júliájában is megmutatta kimagasló színésznői tehetségét.

Törőcsik Mari a valaha legtöbbet díjazott magyar színésznő. Több mint félévszázados pályafutása alatt két alkalommal ítélték neki a Kossuth-díjat. Legutóbb 1999-ben Göncz Árpádtól vehette át a kitüntetést. 2000-ben a Nemzet Színészének választották. 2014-ben a Nemzet Művészének. Hosszú, súlyos betegség után, életének 86. évében, péntek hajnalban hunyt el.

A színjátszás volt az élete. 2008-ban egy rutin vizsgálat során azonban leállt a szíve és hónapokig kómában feküdt. Csak a kitartásának köszönhető, hogy felépült és visszatért a színpadra.

A betegség végül legyőzte a Nemzet Színésznőjét. Törőcsik Mari 85  évesen hunyt el.