Várják vissza az alsósokat az iskolákban

 

Pénteken véget ért az online oktatás az általános iskolák alsó tagozatán. Hétfőtől már a tantermekben várják a gyerekeket a tanárok. Orbán Viktor péntek reggel megerősítette, ha van olyan szülő, aki még nem akarja iskolába engedni a gyerekét, az igazgató engedélyével erre van lehetősége – hangzott el az M1 Híradójában.


Szinte várakozni sem kellett, olyan gyorsan ment a védőoltások beadása Szolnokon, a megyei kórházban. Ismét az iskolai dolgozókat várták az intézménybe. A köznevelésben dolgozók a Pfizer vakcináját kapják. Azt mondják: felelősek a környezetükért, ezért is döntöttek az oltás mellett.


Az M1- nek nyilatkozó pedagógusok arról beszéltek, hogy bíznak az oltással járó védettségben.

„Rengeteg gyerek között vagyunk, és ezért fő a biztonság. Nem csak a mi részünkről, hanem a gyerekek részére is, úgyhogy ezt így tartjuk korrektnek" – emelte ki Varga Tamásné pedagógiai asszisztens.

Már nem sokáig maradnak üresek a tantermek. Az alsósok és az óvodások ugyanis jövő hétfőn visszatérnek az intézményekbe. A felsős osztályokban és a középiskolákban pedig marad az online oktatás. Ők május 10-től térhetnek vissza a tantermekbe.

Az újranyitásra már készen állnak az iskolák és az óvodák. Az intézmények fertőtlenítésével is végeztek a katonák.

Az országos tiszti főorvos arra emlékeztetett, hogy a járványvédelmi előírásokra a felnőtteknek és a gyerekeknek is oda kell figyelniük.

„Ezért fontos feleleveníteni a kézmosást, azt, hogy most ne egyenek egymás uzsonnájából a gyerekek, kizárólag egészséges gyerekek menjenek a közintézményekbe, ez elsősorban a szülők felelőssége, de természetesen megtörténik helyben is a hőmérsékletmérés, ki vannak helyezve a fertőtlenítőszerek"mondta Müller Cecília.

Ha azt akarjuk, hogy az élet újrainduljon, és az egyébként sok százezer diáknak az édesapja, édesanyja elmehessen dolgozni, ahhoz most ezt a lépést meg kellett tennünk.

„Nehéz kérdés az iskolák újraindítása, mert az ember a legjobban mégiscsak a gyerekeit félti, és a közvélemény mindig megosztott ez ügyben" –  mondta a miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor arról is beszélt, a döntésnél fontos szerepet játszott, hogy a kórházi adatok alapján 14 év alatt továbbra is rendkívül ritka a súlyos megbetegedés.

„A szülőknek megvan az a lehetőségük, hogy az igazgatóhoz forduljanak, ha a gyereket mégsem akarják iskolába engedni, és akkor az igazgató dönt arról, hogy a hiányzást igazoltnak vagy igazolatlannak tekinti. Az igazgatók vannak a legközelebb a valóságos élethez, ők tudják leginkább eldönteni, hogy a gyermek érdekét melyik döntés szolgálja jobban” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök hozzátette: az újraindítás a pedagógusoknak sem könnyű, de nagy szükség van munkájukra, ezért arra kérte őket, hogy segítsenek az ország újraindításában.