Jó hír az SMA-betegeknek: elérhetővé válik hazánkban a rendkívül drága gyógyszer

 

Idén áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhetővé válik hazánkban a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer – jelentette be közösségi oldalán Kásler Miklós, az Emberi erőforrások minisztere.

Az SMA-ban szenvedő magyar betegek számára kulcsfontosságú megállapodást kötött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Idén áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhetővé válik hazánkban a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer – jelentette be közösségi oldalán Kásler Miklós, az Emberi erőforrások minisztere.

A miniszter kiemelte, a rendkívül drága készítmény alkalmazására korábban szinte kizárólag közösségi adakozással nyílt lehetőség Magyarországon. Ilyen módon viszont, az érintett kisgyermekekért formálódott összefogás erejét mutató, felemelő és megható történeteket ismerhettünk meg az utóbbi években.
Az új megállapodás értelmében azonban a gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő honfitársaink hamarabb és könnyebben juthatnak majd hozzá nélkülözhetetlen kezelésükhöz.
A Magyar Nemzet szerint mindez azt jelenti, hogy a jövőben a jövőben TB-finanszírozással is elérhető lesz a gyógyszer.

Mint ismert az utóbbi években közösségi adakozás keretében számos kisgyermek jutott hozzá a több száz millió forintba kerülő kezeléshez. Legutóbb Zsombi számára gyűlt össze a 730 millió forint.

kiemelt fotó: Shutterstock

A címlapfotó illusztráció.